onsdag 15. august 2007

Sykehjemkø

På nyhetene kan vi høre og lese at regjeringen ikke har oversikt over antall sykehjemsplasser i landet. Det er jo ikke bra.

Det de sikkert lett får tak i er nummeret på alle plassene de har lagt ned; i private institusjoner. Det har de nemlig gjort - helt i tråd med løftet sitt om at mest mulig skal bli offentlig i denne sektoren. Det er liksom ikke så nøye hva som blir gjort, men hvem som gjør det.

Jeg skal komme regjeringen litt i forsvar. Mange steder gjør kommuner om dobbeltrom til enkeltrom - det gir bedre livskvalitet for brukerne. Men det betyr at behov faktisk øker, hvilket vi nå ser: sykehuskøene stiger. Da hadde det vel vært lurt også å benytte seg av tilbudet fra private og ideelle (som jo i grunnen er private) organisasjoner - for at folk skal få det tilbudet de trenger. Det viktigste er vel at tilbudet finnes og at de som trenger hjelp får det? Og at det offentlige har ansvar for å finansiere tilbudet - om det så er en privat, ideell eller offentlig institusjon som utfører jobben?

Hva mener du? Er det viktigere hvem som gjør jobben, enn at den blir gjort?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Unnskyld, men hvor mange private sykehjemsplasser har regjeringen nedlagt? Det må i så fall være kommunene som har gjort dette, ikke regjeringen...

Programsekretariatet sa...

todolan:
neida, regjeringen har ansvaret. Den har instruksjonsmulighet overfor helseforetakene - og sykehusene har fått beskjed om å avvikle avtaler med private institusjoner. Og regjeringen har sågar skrytt av at den har lykkes med den jobben. Så er det nok også endel rødgrønne kommuner som også gjennomfører politikken de lover - f.eks, Trondheim. Privatiseringsforbien er tydelig tilstede :-)

Anonym sa...

jeg mener den rødgrønne regjeringen er i ferd med å skape et klasseskille i Norge når det gjelder helse.de setter idelogi foran pragmatisme og pasientenes beste. en skam at de reduserer bruken av private tjenester... skriver om dette
her!

Programsekretariatet sa...

modernisert og global.
veldig enig med deg..godt formulert:

"De setter idelogi foran pragmatisme og pasientenes beste".

Anonym sa...

neida, regjeringen har ansvaret. Den har instruksjonsmulighet overfor helseforetakene - og sykehusene har fått beskjed om å avvikle avtaler med private institusjoner

Viktig å ikke blande kortene her. Helseforetakene har hatt avtaler med private behandlingsinstitusjoner, som det riktig påkes blir skalert ut.

Det blir imdildertid feil å dra sykehjemsplasser inn i dette og skylde på rgjeringen (det er nok annet å kritisere regjeringen for). Sykehjemsplasser er et kommunalt ansvar.

I det helseforetakene har sluttført behandlingen av pasientene i henhold til loven, overføres de til det kommunale tjenesteapparatet (i en del tilfeller betyr det innleggelse på et sykehjem i kortere eller lengre periode). Her har imidlertid ikke helseforetakene noen de skulle ha sagt, det er kommunen som er ansvarlig for tilbudet.