mandag 20. august 2007

AP vil ha eiendomsskatt også i Oslo

En av få skatter som lokalpolitikere har myndighet over, er eiendomsskatten. Noen kommuner har dårlig råd, og bruker dette som inntektskilde til fellesskapet. Greit nok i og for seg, når det er åpent og ærlig at skatten innføres. Andre steder er noen opptatt av at det er dyrt å leve og bo, og derfor prøver man å gjøre boutgiftene så lave som mulig for vanlige folk. Det er tross alt de som hardest merker ekstraskatt på tusenvis av kroner i året.

Blant annet i Oslo er dette et tema. Lobby- og kommunikasjonsekspert Gerhardsen har fått med seg Oslo AP på å programfeste at de ikke vil foreslå selv å innføre skatten. Men de er ikke i mot den, det har de bekreftet ved alle budsjettforhandlinger de siste 12 årene. Dersom det blir rødgrønt flertall i Oslo, må AP samarbeide med SV. Og SV har programfestet at de vil innføre eiendomsskatten. Dermed kan AP for en gangs skyld holde løftet sitt. De foreslår ikke skatteøkningen selv, men tar med glede i mot og støtter SVs forslag.

Blir det rødt flertall i Oslo blir eiendomsskatten gjenninført, og det blir dyrere for folk flest i byen. Det er jo en snedig måte å gjennomføre politikken sin på. Hva syns du

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det er vel like sleipt som det er smart av Ap... Personlig tror jeg heller løsningen ligger i at kommunene får beholde større andeler av skatteinntektene.

Programsekretariatet sa...

thomas:
du har et godt poeng mht å la kommunene få beholde større andel av inntektene sine. Noe inntektsutjevning mellom kommuner tror jeg vel de fleste har forståelse for, men i dag opplever endel kommuner at staten tar MYE av midlene. Noe kommer tilbake øremerket riktignok, men det betyr ikke nødvendigvis at midlene går dit kommunen trenger dem. Lokalt selvstyre er viktig - for noen partier :-)

Anonym sa...

Ap-styrte Fredrikstad har innført skatt også på fritidseiendommer.

Kjekt å melke 'rike Oslofolk' for noen ekstra skattekroner, selvsagt.

Bi-effekten er at en del familier, som kanskje har eid hyttene i generasjoner, velger å selge hyttene sine. Slik bidrar Arbeiderpartiet til å forbeholde hyttedrømmen for de mer velstående. Slagordet 'alle skal med' får dermed en viss ironisk klang.

Anonym sa...

Jeg tror det er viktig å bruke energien på politiske saker som Ap klart står for i sitt program.

Teorien om at et svekket SV (som meningsmålingene viser) skal kunne presse frem eiendomsskatt i Oslo er ikke troverdig.

Unknown sa...

Retorikken til Høyre ang. eiendomsskatt er igrunnen nokså merkelig. De lager en sak av at noen prosent får problemer med å betale eiendomsskatt, mens de selv syntes at det er greit at 20 % tigger på gaten. Høyre har ofte sagt at dersom en politikk ikke er noe problem for 80 % av befolkningen, så er det jo ikke noe problem. Ja det er virkelig rørende å lese den omsorg de har for noen få prosent som kanskje får problemer med å betale eiendomsskatt. Problemet i bl.a. Bergen, er at tar man vekk eiendomsskatten må man dekke inn 400 millioner, og hvor skal man ta penge fra? Selvfølgelig skole, og helse og sosial, og vedligehold av veier. Dette siste er jo ikke i de Mercedeskjørende høyrevelgernes interesse, at de får ødelagt bilen, og må betale langt mer i verkstedregninger enn eiendomsskatten. I Oslo vil man jo nok få en rekke bedre tjenester som følge av dette. Har man en bolig til 10 millioner, arvet eller kjøpt, da må man regne med å betale, slik er det. Dette for å hindre for mye kapitalopphoping fra en generasjon til neste. Dette er jo argumentasjonen for arveavgift.

Programsekretariatet sa...

halvorlig talt:
Problemet er jo at alle melkes - og det er vanlige folk som merker det mest.

anonym:
Kan hende du har rett. Samtidig vet vi at AP er krystallklare i sitt ønske. De vil ha eiendomsskatt, men vil bare ikke foreslå det. Og blir det er rødt flertall i Oslo, vil de røde innføre denne skatten også her, som de har gjort andre steder selv der de har lovet å ikke gjøre det.

Mathias:
Jeg skjønner at du prøver å bagatellisere problemet, men faktum er at innføring av eiendomsskatt gir vanlige folk tusenvis av kroner i ekstra boutgifter i året. Og det er allerede dyrt å bo i Oslo, selv om de kommunale avgiftene er blant landets laveste.

Du er freidig i dine påstander om tiggere. Nei. Høyre synes det ikke er greit at folk har det dårlig eller er sosialklienter. Det er Høyre som er opptatt av alle de nesten 800.000 nordmenn som står utenfor arbeidslivet og som er på ulike stønadsordninger. Mange trenger bistand, men mange både vil og kan jobbe, og fortjener hjelp ut av klienttilværelsen.

Du har påstander som jeg kun hører fra AP og SV-medlemmer som mangler saklig argumentasjon. Jeg utfordrer deg til å vise hvor i vårt program du har lest dette. Jeg skal med glede sende deg vårt program så kan du sette deg inn i den virkelige sosialpolitikken vår. Og den er god.

Anonym sa...

sjekk denne videoen - her ser vi hvordan AP skal innføre eiendomsskatt. arg!

http://www.youtube.com/watch?v=LVyoc6kDNII

:-)

Programsekretariatet sa...

Rune G:
morsom video :-)