tirsdag 14. august 2007

Noen barn er gule

For en stund siden ville kunnskapsministeren forby enkelte sanger i barneskolen. De var jo politisk ukorrekte - litt sånn kristent budskap nesten. Er det andre sanger som er like ukorrekte? Du husker den gamle (jeg sliter litt med å huske alle ordene):
Noen barn er gule, noen barn er......, men inni er vi like
Dette er ille, eller hva? Ja, for det blir vel nesten litt sånn rasistisk (litt som Tobjørn Egners sanger/historier): Gule, brune osv. Vi kan vel ikke si det om folk?

Skal jeg være helt ærlig så plager ikke det meg så mye. Vi er forskjellig og det kan vel ikke være galt å si. Men det er en strofe jeg lurer litt på: "inni er vi like". Det er jo litt sånn sosialistisk schvung over det. Da tenker jeg ikke på hjerte, nyrer og kroppens oppbygging, men det som er inni hodene. Meninger og standpunkter. Vi er individer. Vi er selvstendige. Og vi er ikke like. Det er jo det som skaper mangfoldet vi lever i.

Vel. Jeg har ikke tenkt til å foreslå at sangen skal forbys. Også den en del av kulturarven vår.

Hva tenker du?

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Noen barn er gule, noen barn er blå(!).. Alle er forskjellig, men det er utenpå."

Det er det jeg husker av den sangen. Ved nærmere analyse må jeg si den er ganske så grusom egentlig, men jeg velger å tro intensjonene ikke er slik det virker. (Mulig jeg er naiv, dog.)

Sangen mener jeg oppsto tidlig på 80-tallet, og man var vel litt rådvill når skolen plutselig var flerkulturell og man fryktet konflikter på grunn av dette.

Programsekretariatet sa...

tormod:
dette med blå lurer jeg litt på. Hyggelig med indoktrinering tidlig, men det er vel neppe politisk man tenker. Er de blå av kulde mon tro? :-)

Jeg er vel i grunnen litt der du er - intensjonene er gode. Men samtidig trenger vi å lure på HVEM som lagde dette og hvorfor?

Og jeg fastholder - vi er forskjellig også på innsiden :-)

pindia pampistiko pampibanon sa...

"Noen barn er brune, som et nystekt brød...." Da jeg begynte på skolen i første halvdel av 1970-tallet var det en av de første sange vi lærte. Sangen har forresten sitt eget wikipedia-oppslag: http://no.wikipedia.org/wiki/Noen_barn_er_brune

Programsekretariatet sa...

ppp:
ja, 70-tallet *sukk, med vemod*. I godt selskap med ole lukkøye, collargol, pompel og pilt og jeg vet ikke hva. Det var vel også da vi hadde alle de "riktige" programmene på barne-Tv med Vibeke og Labbetuss og etterhvert halvsju.

Gode minner egentlig. Men tror du det på noen måte var en politisk undertone?

Anonym sa...

Tormod: "Noen *nesten* blå.." Jeg vet ikke om jeg skal kalle deg naiv, men om du opplever følgende utdrag fra teksten som grusomt, da tillater jeg meg til å vurdere adjektivene:

"Tenk om de kunne leke sammen alle sammen
Da fikk vi en rekke fra Afrika til Drammen
Noen ville le og noen ville skrike
Meget ble forskjellig, men inni var de like"

Sangen er forøvrig mer enn 40 år gammel.


Progamsekretariatet: Skal denne sangen skrotes?

Programsekretariatet sa...

cracked actor:
skrote sangen. hm. fristende ide, men vi er jo glad i mangfoldet.... :-)

Det er vel mer i gata til djupis, skjønt budskapet er passelig ukristelig for ham så da går det kanskje greit likevel.