mandag 5. januar 2009

Krig på Gaza-stripen - grensen til Egypt.

Programsekretariatet stiller seg bak uttalelser både til partileder, regjering, FN, EU m.fl. og motstand mot krigshandlinger fra Israel og terrorhandlinger fra Hamas.

Handlingene gir mange tanker. En av dem knytter seg til en formulering i prinsipprogrammet som ble vedtatt i fjor. "Høyre er i mot dødsstraff." Det er forsåvidt ikke problemstillingen, derimot knytter det seg til dette med å ta liv. I krig. Hva ville vi gjort dersom Norge var Gazastripen? Hva ville vi gjort dersom Norge var Israel?

Til det mer dagsaktuelle. Israelerne sender flyveblader for å advare sivilbefolkningen på Gazastripen mot enkelte angrep. Befolkningen bes om å flykte. Hvor hen, er det flere som spør. Nabogater er et av svarene vi fikk høre på TV. Men jeg lurer da på hvorfor ikke Egypt åpner grensen fra sin side inn til Gaza? Hvorfor sendes ikke mat og medisiner inn fra egyptisk side? Hvorfor gir ikke Egypt sivilbefolkningen på Gazastripen mulighet til å flykte ut av landet og inn i Egypt? Egyptiske myndigheter kunne opprette flyktningeleire på egyptisk side, og samtidig ført kontroll ved grensen dersom frykten er knyttet til at Hamas-terrorister skal komme inn i landet. Å åpne grensen mellom Egypt og Gaza vil ikke være løsning på konflikten, men vil kunne bidra til å redde sivilbefolkningen.

7 kommentarer:

Knut Johannessen sa...

Etter min oppfatning lar Egypt nå Israel gjøre "drittjobben" med å svekke Hamas kraftig. Ikke minst for å redusere innflytelsen fra Teheran. Skrekkscenarioet for Egypt (og flere Gulfstater) er at Iran gjennom bruk av Hamas i Palestina og Hizbollah i Libanon/Syria skal starte en konfrontasjon mot Israel og samtidig bruke sine islamistiske "venner" i Irak til å angripe amerikanske mål der.

Det kan gi Iran en ledende rolle i regionen som de færreste ønsker.

Al-Ahram Weekly viser til et par episoder som understreker dette:

"When Egypt was about to conclude a deal [between Hamas and Israel] that would have allowed for the release of Israeli soldier Gilad Shalit in return for hundreds of Palestinian prisoners from Israeli jails, the orders were issued from Tehran to hold back," said a senior state official in summer.

Later in the year, this same well-informed official, directly, albeit on background, complained about the "unhelpful Syrian intervention with Hamas leaders hosted by Damascus" to "block" an Egyptian attempt to organise a Palestinian reconciliation meeting in Cairo in November. Syria and Iran were both accused by this and other Egyptian officials of inciting what they qualified as "anti-Egyptian" remarks issued by Hizbullah leader Hassan Nasrallah along with anti-Egyptian demonstrations this week."

Jeg tror det er noe av bakteppet for at Egypt er tilbakeholdne med å åpne grensene for palestinerne.

Programsekretariatet sa...

vox:
Jeg tror du har rett. Samtidig lurer jeg på hva man tenker i den arabiske verden om dette. Så vidt jeg har registrert er det mye tydeligere kritikk av Israel fra den arabiske liga, enn av Hamas. Men jeg har ikke sett (ennå) noen si noe om Egypt i denne sammenheng.

Uansett skal jeg passe meg vel for å skjære alle araberne over en kam, ikke minst med tanke på det poenget du trekker frem mht Iran.

Men fra FNs side; kunne ikke de blant annet oppfordre Egypt, på humanitært grunnlag, om å åpne sine grenser? Lurer jeg på.

Knut Johannessen sa...

Nå er det ikke slik at Egypt har stengt helt for humanitær hjelp:

Transfer of aid and wounded at Rafah Crossing only outlet for Gaza

Noe som tyder på at Mads Gilbert ikke er helt alene.

Programsekretariatet sa...

Vox.
Takk for den linken.

Noe helt annet: Får jeg gleden av å hilse på deg på kveldens bloggtreff?

Knut Johannessen sa...

Ja det får du. :-)

Philip I sa...

The world should listen to this wise Israeli.

Programsekretariatet sa...

philip:
jeg ser av beskrivelsen av deg på bloggen din " I want Syrians to rule the world :) But first, Syrians must learn to rule themselves!"

Utvilsomt en anderledes ambisjon..