onsdag 14. januar 2009

Hva er prisen på et menneske?

De fleste vil nok umiddelbart (og kanskje litt forskrekket si) at et menneskeliv er uvurderlig og kan ikke prises i kroner og øre. Neivel. Altså - det var ikke menneskeliv jeg spurte om men prisen på menneske. Svaret er et sted mellom 150.000,- og 200.000,- euro.
Dette er ikke ment som en spøk, men er referat fra en artikkel (ligger ikke på nett: L'express 13/11/2008)) som gjennomgår hva ulike kroppsdeler koster. Teknologien gjør det som kjent mulig å bytte ut ulike kroppsdeler og dermed bidra til at folk enten overlever eller blir friskere. Bare tenk på hva en pose med blod koster? Et hjerte. En blodåre. Linsen på øyet. Et ben. Dette kan prises, og summen gir altså ca 150.000-200.000 euro.

Dette er på siden av programarbeidet, men kan kanskje mane litt til ettertanke. Deretter kan man dra tankerekken videre inn i gen- og bioteknologien. Fortsatt snakker vi ikke om å vekke noen til liv; men du verden hvordan vi i økende grad kan skreddersy "avkom". Hvis vi vil altså. Manipulering av gener. Ja vi trenger jo ikke lenger nødvendig at 2 av samme kjønn "omgås" for å få barn. Det er pris på sædceller og på ubefruktede egg. Dermed kan vi kanskje si hva prisen for et liv faktisk er?

Ingen kommentarer: