onsdag 21. januar 2009

Frp vil heller ha AP

Høyre vil ha et bredest mulig borgerlig samarbeid. Det er bra for landet. Høyre vil samarbeid med V, Krf og Frp - og gjør det i mange saker. Dessverre ønsker ikke de andre i samme grad å samarbeid med hverandre. Venstre har allerede slått fast at de ikke vil leke med Frp. I dagens VG slår igjen Frp fast at de foretrekker AP regjering fremfor en borgerlig regjering de ikke er med i.

Det er jo nyttig avklaring. Med andre ord: Ønsker man en borgerlig regjering, må man stemme Høyre.

15 kommentarer:

Fredrik Mellem sa...

... uten at det vil gi noen garantier akkurat.

Programsekretariatet sa...

Fredrik mellom:
Du har nok rett i det.

Anonym sa...

jeg har full forståelse for at denne situasjonen er vanskelig for høyre, men jeg mener Høyre bør bestemme seg i god tid før valgkampen drar seg til. jeg er tror de rødgrønne har en god sjans på å få fortsatt flertall etter valget hvis ikke de borgerlige presenterer et alternativ i god tid før valget. velgerne må vite hva de får fordi det er en for stor forskjell på en høyre+frp regjering og en høyre-sentrum-regjering. og så lenge frp er inne i varmen hos høyre så kan de rødgrønne kjøre på med enkel retorikk for å skremme velgerne over til seg med veletablerte usannheter (privatisering, skattelette for de rike og de andre klisjeene) og henvise til "kaoset" på borgerlige side, at man ikke vet hva man får osv. de kan da drive valgkamp mot ideene knyttet til ytterpunktet, Frp, istedenfor å måtte argumentere mot de pragmatiske løsningene som høyre og sentrum representerer. dagens regjering er ikke så upopulær og har heller ikke så dårlig oppslutning på målinger at man ikke trenger et entydig og klart budskap fra et konkret alternativ på borgerlig side.

Anonym sa...

Det er helt utrolig at Erna+rådgivere aksepterer at hun på Redaksjon EN sitter mellom Dagfinn Høybråthen og Trine Skei Grande. Det var akkurat det signalet Høyre ikke burde sende ut, nemlig at det er tre mot én.

Programsekretariatet sa...

modernisert og globale.
Gode poenger. Tror nok ting vil utkrystallisere seg etterhvert.

Det jeg undres over er hvorfor folk i så liten grad avkrever ansvarlighet og samarbeidsvilje av hhv V og Frp. Det er de to partiene som er ansvalige for den situasjonen vi er i, ved å ha gjensidig utelukket hverandre - og i steden foretrekke AP-regjering. Venstre ble jo straffet for det gjennom 2 tidligere stortingsperioder, og Frp har flere ganger kastet borgerlige regjeringer.

hmm....

Programsekretariatet sa...

S
Ïkke kjenner jeg til hva som skjedde, men har vel inntrykk av at redaksjonen sjelden lar seg instruere til å gjøre andre ting enn det de har bestemt seg for...

Anonym sa...

"Det jeg undres over er hvorfor folk i så liten grad avkrever ansvarlighet og samarbeidsvilje av hhv V og Frp. Det er de to partiene som er ansvalige for den situasjonen vi er i, ved å ha gjensidig utelukket hverandre"

dette er jo en helt ærlig sak fra venstre sin side, de står nærmere arbeiderpartiet politisk enn de gjør frp og de vet at de sannsynligvis vil havne under sperregrensen hvis de inngår samarbeid med frp fordi de fleste venstre-velgere ikke vil akseptere dette. når det gjelder frp sin ansvarlighet og logikk så har jeg gitt opp i å prøve å forstå dette partiet, derfor er jeg heller ikke interessert i at høyre samarbeider med de.

Programsekretariatet sa...

modernisert og global:
"dette er jo en helt ærlig sak fra venstre sin side, de står nærmere arbeiderpartiet politisk enn de gjør frp og de vet at de sannsynligvis vil havne under sperregrensen hvis de inngår samarbeid med frp fordi de fleste venstre-velgere ikke vil akseptere dette."

Er du så sikker på det? Da Dørum i sin tid gikk til valg på å støtte Gros AP-regjering, var resultatet katastrofalt for Venstre. For første gang siden parlamentarismen falt partiet ut av stortinget. I 2 perioder.

Unknown sa...

Det er trist å være vitne til alt dette spillet mellom Frp og V. Delvis også Krf.

For en gang skyld har programsekretariatet helt rett: Ønsker man en borgerlig regjering er det bare å løpe å stemme Høyre på valgdagen.

Programsekretariatet sa...

Verdikonservativ.
Takk, men "For en gang skyld har programsekretariatet helt rett"

...det mener du vel ikke bokstavelig..?? :-)

Unknown sa...

Man bør muligens passe seg for å være for ironisk. Fra spøk til alvor: Hvis dette spillet fortsetter kan det fort bli kaos i Stortinget etter valget. Kanskje Kristin Clemet allikevel var inne på noe; Landet trenger en styringsdyktig regjering. Hvorfor ikke et samarbeid mellom de to seriøse partiene? Så kan de andre gjerne fortsette å leke.

Det er ikke sikkert at en Ap/H-regjering med Stoltenberg, Solberg, Støre og Foss i førersetet hadde vært noen stor katastrofe for Norge.
Begge partiene står trygt forankret i norsk sikkerhetspolitikk og har begge et forstandig grep om finans- og pengepolitikken. Men dette er vel kjetterske tanker?

Anonym sa...

OK. Men ærlig talt, jeg tror partilederen for det tredje største partiet i Norge har litt innflytelse på hvor hun vil sitte i en debatt.

Når det er sagt så skjønner jeg ikke hvorfor vi har fått en H-nytt mail om borgerlig samarbeid. Jeg tror folk har tatt poenget.

Høyre må spørre seg selv om vi har en forpliktelse til å være brobygger på borgerlig side. Og dessuten trenger ikke det være det eneste vi snakker om -- til tross for at journalistene spør. Det er ikke sikkert det er lurt å kopiere den svenske alliansen, men det er helt sikkert lurt å fortelle hvilke politiske saker som gjør at Høyre er et alternativ til regjeringen.

Anonym sa...

Men det er vel bare fordi ingen aner hva Høyre skal snakke om i valgkampen. Er jo ikke akkurat slik at en politisk sak er blitt satt på dagsorden av H -- bortsett fra å være brobygger.

Programsekretariatet sa...

S og anonym:
"Høyre må spørre seg selv om vi har en forpliktelse til å være brobygger på borgerlig side. Og dessuten trenger ikke det være det eneste vi snakker om --".

Nei. Kan hende Høyre skal slutte å ta ansvar (alene) for at alle partiene på borgerlig side skal samarbeide. Faren da er jo at V og Krf nok en gang tar skrittet over til sosialistisk side. Og sørger for at det blir stort flertall der.

Så kan vi sitte på sidelinjen.

Jeg er forøvrig veldig enig i at politikken er det som bør i søkelyset. Da registrere jeg samtidig hvor mange kommentarer og lesere det er på forskjellige poster på denne bloggen... :-)

I hovedsak blogger vi her om politikk - konkret knyttet til utvikling av nytt stortingsvalgprogram. Fra tid til annen blogger vi om andre ting - som denne posten...

Anonym sa...

FrP er vel ikke alltid lette å ha med å gjøre, men jeg synes det er ille at Høyre blir en garantist for at to små partier med null støtte i befolkningen skal sitte og styre. Det er egentlig skremmende å tenke på at KrF som i dag er farlig nær sperregrensen skal kunne komme i regjering.
http://www.tns-gallup.no/?aid=9075372&archive=true&nid=9083377

Jeg tror forøvrig at en Høyre-FrP regjering kunne resultert i litt sårt tiltrengt forandring.