tirsdag 5. mai 2009

Statlig eierskap og ytringsfrihet

Dette blir egenlig på siden av programarbeidet, og mer som en ettertanke. Samtidig går refleksjonen direkte inn i spørsmål som også berøres i programutkastet.

Det har vært interessant å registrere hvilke store overskrifter som har dominert de siste ukene. I slutten av forrige måned kunne vi boltre oss i oppslag knyttet til regjeringens aktive eierskap i Aker. Den saken er jo ikke avsluttet, men nyhetsinteressen har tatt en liten pause. Den siste uken har det vært forrykende debatt om ytringsfrihet. Eller snarere om ytringene til Nina Karin Monsen. Dette er to helt forskjellige saker, men hver på sin måte bidra de til å sette søkelys på spørsmål som utløser politisk debatt.

1) Skal staten eie i privat næringsliv; er det en offentlig kjernekompetanse?
2)I Monsen-saken er det vel strengt tatt to debatter: aksepterer man ytringer selv om man ikke liker dem - er det kjernen i tildelingen av Fritt Ords pris? Dernest er det meningsinnholdet i ytringene - som egentlig ikke er blitt så mye debattert.

hm...

4 kommentarer:

Knut Johannessen sa...

Jeg er ingen fundamentalist når det kommer til statlig eierskap, men er tvilsom til det aktive eierskapet. I alle fall om det praktiseres som i Aker. Men siden vi renner over av penger, så er det vanskelig å unngå statlig eierskap som gjennom Folketrydfondet f. eks. Men statens som direkte aktør når den sitter på så mange sider av bordet, er jeg grunnleggende skeptisk til. Men ingen fanatiker.

Når det gjelder NKM-debatten, så tror jeg at jeg nøyer meg med å la George Orwell mene noe for meg:

"If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear."

Og når du treffer Erling Lae så må du fortelle ham at Voltaire aldri har sagt:"«Jeg er helt uenig med deg, men vil kjempe inntil døden for din rett til å si det du sier»"

(Han brukte det i politisk kvarter i dag)

Det er det Evelyn Beatrice Hall som har sagt. Men som en illustrasjon av hva Voltaire sto for.

Programsekretariatet sa...

Vox:
Tror det er et godt utgangspunkt å ikke være fanatiker..ikke minst når man står overfor en aktør med mange hatter.

Orwell har tydeligvis skrevet flere bra ting.

Jeg trodde oppriktig at det var Voltaire som sa det berømte sitatet (barnelærdom - fra norsk skole...). Skal formidle nyervervet kunnskap til nestlederen i partiet!

Knut Johannessen sa...

Ikke fortvil. Du er i godt selskap når det gjelder Voltaire. :-)

Programsekretariatet sa...

Vox:
"i selskap med Voltaire".. ikke ueffent ;-D

..vel, skjønte hva du mente.

Spøk til side. Får partilederen glede av å møte deg live i dag da?