mandag 3. september 2007

Grenser for valgbarhet?

I USA kan en presiden kun gjenvelges en gang. Dermed har man et system som sikrer fornyelse av ledelsen og at ingen kan sitte til evig tid. Andre steder kan man sitte ubegrenset. Og det er kanskje demokratisk riktig - når folket får anledning til å velge.

Hva med her hjemme. Noen stortingsrepresentanter har sittet i både 20 og 30 år, og det samme har noen ordførere rundt om i landet. Er dette greit? Vi anser jo Norge som et godt demokrati, så da vet vi vel at det ligger reelt valg bak disse tallene.

Men likevel, hadde det vært lurt å innføre begrensninger på hvor lenge man kan sitte i visse posisjoner - eventuelt at det kreves et avbrekk før man kan gå på en ny runde? 3 perioder på stortinget som maksramme - hadde det vært noe?

Hva mener du om dette?

8 kommentarer:

Nemo sa...

Kanskje litt flåsete - men la gå: Jeg ser det som et større problem at mennesker uten reell erfaring fra "det virkelige liv" havner rett inn på Stortinget.

Nå burde jo det være dekket av at vi faktisk kan stemme dem ut - men vi stemmer jo i prinsippet sjelden på person - den biten tar partiet seg av.

Som forsøk på svar på ditt egentlige spørsmål - Jeg ser behovet for fornyelse. Men Stortingsrepresentanter har ikke like mye makt som en President, og derfor blir det viktigere at en President ikke får sementere sin maktbase over for mange år.

Så svaret mitt er tja... Kanskje det bør innføres begrensninger, men jeg ser det ikke som svært viktig.

Programsekretariatet sa...

helge samuelsen:
synes vel du har et poeng mht den bakgrunnen representantene har - som vel er blitt ganske ensidig. Mangfold er bra - også på stortiget.

Anonym sa...

Tja vi har jo hatt mange dyktige politikere som har vært på tinget i en årrekke og fremdeles gjort en god jobb.
Jeg kunne godt tenke meg at vi kunne stemt ut enkelte statsråder for en statsråd alene kan være ødeleggende for hele partiet, men heldigvis ikke så ofte.

Jeg er en av dem som mener vi har for mange dårlige politikere. Vi har politikere som klamrer seg til posten sin til tross for at denn ikke gjør jobben denne er satt til.
Vi har totalitære poolitikere som går sine egne veier uten å ha så mye som en tå på bakken og viser helt tydelig å ikke ha den ringeste anelse om hva det vil si å være utenfor regjerings- og stortingskorridorene.
Dette er ofte politikere som startet i for ung alder og kom på tinget som ung noen erfaring andre steder fra...

Sånne vil jeg ha ut....

Programsekretariatet sa...

amazing grace:
klar tale:-)

men hvordan skal vi få til dette? Det finnes folk som åpenbart ville kunne gjøre en flott jobb for samfunnet, men som ikke orker mediekjøret og all kjeften som kommer.

Kan det være at vi får dem vi fortjener ??

Anonym sa...

Ja der har vi et annet dilemma, mediekjøret. Det er klart det sliter veldig.
Har ikke den ringeste ide om hva som kan gjøres med det. Men tror mange ville hatt nytte av bedre rådgivere enn de har nå.

Ja kanskje vi har de politikerne vi fortjener...Tanken gjør meg nedtrykt...

Programsekretariatet sa...

amazing grace:

hehe. vel kan ikke gi opp!

Anonym sa...

Inge Lønning er vel noe utdatert... iallefall hva gjelder bioteknologiloven. Han maler en gammel fande på en vegg som ikke finnes.

Programsekretariatet sa...

anonym:
Nå er Inge Lønning ikke den som har sittet lengst på tinget, tvert i mot - men han er nå den eneste som representerer *seniorene*. Om det er et viktig poeng?