mandag 21. mai 2007

Åpnere samfunn

Det er ikke veldig lenge siden butikkene stenget 1700 på hverdager, 1300 på lørdager og det meste var helt stengt på søndager. Vi hadde én radio og én TV-kanal. Så kom Willoch-regjeringen på plass og Astrid Gjertsen bidro til mangfold og et åpnere samfunn. Det er få nordmenn som ønsker å skru denne utviklingen tilbake.

Et åpent samfunn er en forutsetning for at individet skal kunne leve i frihet og kunne utfolde seg i samkvem med andre. Ansvar for fellesskapet og grenser for den personlige friheten starter der man møter andres, og der har staten fått sitt handlingsrom med klart definerte grenser.

Staten skal være tilstede på borgernes premisser og avgrense sin inngripen i den personlige friheten, men den skal bidra til et rammeverk for å sikre fellesskap, samhandling og trygghet. Staten skal være åpen og tilgjengelig for borgerne.

Hm, er det rom for å videreutvikle det åpne samfunn? Er kanskje "staten" det neste skrittet?

Hva mener du? Finnes det rom for mindre regler og statsstyring? Eller er dagens samfunn slik vi ønsker det/trenger det?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mer åpenhet og innsyn, da spesielt i offentlig sektor, ser jeg helst at det ikke blir noe av.

Programsekretariatet sa...

den korrupte: dersom du mener åpenhet i form av brudd på personvernet, så er det ikke det jeg tenker på. Derimot et mer tilgjengelig samfunn inkl. offentlig sektor. Hva synes du om det?