Hver eneste dag året rundt tar leger vanskelige avgjørelser om liv eller død. Prioriteringer som får store konsekvenser for den enkelte pasient og for samfunnet. For hver og en av oss handler det blant annet om hvor raskt vi skal få behandling, om vi i det hele tatt skal behandles, hvilken behandling vi skal få, og hvor vi skal behandles.Sykehusøkonomien er anstrengt,kravene bare øker:VI HAR RÅD er jo parolen. Vel, har vi råd til alt, eller må vi prioritere også her?
For samfunnet handler det om hvilke pasientgrupper som skal prioriteres, hva som skal til før nye og ofte dyre behandlingsalternativer skal tas i bruk, og det handler i stor grad om penger. Det handler også om kvalitet, og hvilken standard som er god nok for at Kari og Ola til enhver tid skal få et tilfredsstillende tilbud dersom helsen skulle svikte. Det er ikke gitt at vi, uansett sykdom, skal få den mest avanserte og kostnadskrevende behandling.
onsdag 23. mai 2007
Hvem skal få leve og hvem må dø?
Ja, dramatisk overskrift, som knytter seg til Aftenpostens artikkel i dag om prioriteringsutfordringer i norsk helsevesen.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
2 kommentarer:
Jeg mener det blir helt feil å bruke masse penger på pasienter som til tross for behandling kommer til å dø. Det er bedre å sørge for at flest mulig er sikret en generell behandling. Individets liv er uvurderlig, men ikke på bekostning av andres liv.
kroniker: et klart og tydelig standpunkt. Så vil noen likevel hevde at alle skal få behandling så lenge de kan.
Et dilemma er f.eks. bruk av maskiner for å holde liv i mennesker som er i koma eller helt "grønnsak". Er det greit å "skru av maskinen - i såfall hvor lang tid skal det gå før man gjør det?
Legg inn en kommentar