fredag 11. mai 2007

Barnløs

Alle som vil, klarer ikke å få barn. Teknologien er imidlertid kommet så langt at det er mulig å "hjelpe" naturen litt gjennom assistert eller kunstig befruktning.

Det er hyggelig for dem som ønsker det, at de kan få hjelp. Samtidig er dette en av flere sider ved den teknologiske utviklingen som fortsatt skaper debatt. Aller først: Noen mener det er en menneskerett å få barn. Og derfor skal staten betale denne kostnaden. Mulighet til å få barn er ingen meneskerett, skal vi ta FNs menneskerettighetserklæring på alvor. Og at man fra naturens side biologisk ikke er fertil, kan heller ikke sies å være brudd på en rettighet. Men spørsmålet gjenstår: Skal staten (likevel) betale for assistert/kunstig befruktning?

Et helt annet spørsmål: Forskning på embryo - med de muligheter som åpner seg da. Er det greit? Det er ikke nødvendig å gjøre dette til et spørsmål om religion, men om etikk; eller føre-var teknning mht utvikling mot et sorteringssamfunn. Forskning gir isolert mye nyttig kunnskap. Det gir også etterhvert mange nye muligheter. Er dette bare greit?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er helt klart ingen menneskerettighet å få barn, og det må være Høyres utgangspunkt, mener jeg. En annet aspekt ved dette, er at kunstig befruktning på sett og vis bidrar til et sorteringssamfunn. De som ønsker det, kan ta abort fordi de ikke ønsker barn, mens de som ønsker barn, kan få hjelp til det dersom de ikke er fertile. Hvorfor er det greit at de som er uønsket, kan aborteres, mens de som er ønsket, men som ikke kan bli til (på naturens måte), skal unnfanges ved hjelp av teknologi? Da har vi et sorteringssamfunn, og det mener jeg er svært problematisk. Det er en sammenheng mellom alle spørsmål knyttet til det ufødte liv, og det bør Høyre ta utgangspunkt i.

Programsekretariatet sa...

peder: interessant parallell du trekker og knyttet til sorteringssamfunnet. Problemstillingen er krevende. Så langt har Høyre valgt å ha en en konservativ holdning til dette. I takt med at teknologien utvikler seg er det på sin plass å revurdere prinsipper også. Så får vi se om vi fortsatt lander på et konservativt standpunkt. Sorteringssamfunnet er noe Høyre er tydelige motstander av.