onsdag 28. februar 2007

Personvern - er'e så fali da?

Tankesmien Civita arrangerte i dag et frokostmøte om
Personvern og effektiv bekjempelse av terror.
Med ulik innfallsvinkel poengterte flere at personvernet forvitres. *Systematisk* som en av innlederne sa. Det er jo så ubeskrivelig (egentlig har jeg lyst til å si ubehjelpelig) enkelt å akseptere noen flere tiltak for å bekjempe kriminalitet. Det er jo ikke farlig for redelige folk å bli overvåket, med mindre de har noe å skjule. Hrmf.

Bevisbyrden er i ferd med å snus på hodet. Nå må man altså bevise sin uskyld. Og jeg som trodde rettsstaten fortsatt var tuftet på at man er uskyldig inntil man er dømt.

Nå vel. I erkjennelsen av at bekjempelse av kriminalitet og terror tidvis fordrer kraftige virkemidler, er det lett å la seg rive med i øyeblikkets frykt og engasjement. Derfor er kanskje et av forslagene som i dag ble luftet, ikke så dumt:
Når ny lovgivning vedtas, som gir økte fullmakter til politi,overvåking etc., bør det da skje med en tidsbegrensning?
På den måten tvinges stortinget til med jevne mellomrom, å vurdere utviklingen av blant annet overvåkingssamfunnet versus forvitring av personsvernet.

Er det virkelig greit at storesøster hele tiden kan se når du piller deg i nesa?

3 kommentarer:

whistoslo sa...

Du kan også stille spørsmål ved hvilken "overskuddsinformasjon" man skal få lov til å benytte?

Når f.eks. politiet romavlytter deg under mistanke om terrorisme, skal de da kunne bruke det som bevis om de oppdager at du driver storstilt oppaling av kattunger til bruk som slangefôr?

Personlig likte jeg idéene om å gi Datatilsynet adgang til å fatte vedtak med oppsettende virkning. Ellers er det klart at ressursmangel i domsstolene gjør det vanskelig å få prøvet bl.a. forvaltningsvedtak innen rimelig tid, og DET er et rettssikkerhetsproblem.

Anonym sa...

The Independent har en artikkel i dag om at kampen "against terror" har skapt "a more terrible world". Det er som om frykten for det onde lar oss drives inn i et samfunn vi ikke ønsker, barnet helles ut med badevannet. Og gevinsten ved de utvidede fullmaktene er neppe så stor at de kan forsvare at vi alle blir vurdert som "potensielle forbrytere".

Anonym sa...

Realiteten per dags dato:

1. Full kontroll av alle bompasseringer
2. Full kontroll av alle banktransaksjoner
3. Full kontroll av all epost og nettbruk
4. Full kontroll over all kommunikasjon (veier, telefon)
5. Innebygget bombrikke i alle nye biler
6. Innebygget 2-veis GPS i alle nye biler
7. Snittfartsmåling hvor alle tas bilde av, uavhengig om de har gjort noe galt eller ikke
8. Ulovlige videokameraer på hvert gatehjørne
9. Avskaffelse av kontanter
10. Full kontroll på helseopplysninger (Norsk Pasientregister)

Sjekk gjerne opp...