mandag 5. februar 2007

For lette å ikke jobbe?

Vi kan i dag lese i noen medier at det ikke er lønnsomt å jobbe. Én av fire som kunne jobbet, gjør det ikke.

Det er, som også OECD har påpekt, altfor gode sosiale ordninger i Norge. Det er rett og slett for gunstig å ikke arbeide. Dette er et strukturelt problem som Norge bare må løse, sier NHH-professor Kjell Gunnar Salvanes til Dagens Næringsliv mandag.

Er de sosiale ordningene i Norge for gode? På den annen side: Som er rikt og velutviklet land bør vi ikke også ha verdens beste velferdsordninger?

Men når vi mangler arbeidskraft, hva gjør vi da? Lønningene stiger, dermed stiger prisene... Fri arbeidsinnvandring?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Sammensatt og vanskelig problemstilling. Men det er til bekymring at vi etterhvert får så få som arbeider i forhold til alle som skal understøttes. I en slik målestokk holder ikke oljefondet lenge...

Anonym sa...

Litt spillteoretisk kan det antas at alle er enige om utfordringene, men at alle de som ikke jobber ønsker at de andre skal dra lasset.

Programsekretariatet sa...

Ja dette er sammensatt. Skal man tørre å røre ved velferdsordningene, eller er dette OK?

Den berømmelige avtalen om Inkluderende Arbeidsliv sier jo at man skal få folk til å jobbe lengre (droppe AFP), få flere funksjonshemmede og innvandrere i jobb. Gode målsettinger, men man sliter jo med å nå dem.

Odd Weidel sa...

Jeg må innrømme jeg synes dette er en fantastisk mulighet for Norge. Det er nå vi må modernisere /effektivisere den offentlige (og den private forsåvidt) sektor. Her tror jeg det kan frigjøres store ressurser som dermed kan dempe presset i arbeidsmarkedet. En tidligere undersøkelse av Statskonsult har også vist dette. Arbeidstagerene vil også lett kunne få ny jobb.

Rent logisk og økonomisk må det være slik at det må lønne seg å arbeide. De sosiale ordningene må dertil tilpasses dette. Dette behøver (og må) ikke bety at ordningene skal være direkte dårlige.

Mvh
Odd Weidel

Anonym sa...

Oek arbeidsinnvandring, effektiviser/delprivatiser i offentlig sektor