tirsdag 20. februar 2007

Fortjente lønnstapere?

Ferske tall fra SSB viser at industriansatte med mer enn fire års høyere utdanning fikk 5,81 prosent mer i lønningsposen fra 2005 til 2006. Dermed slår de nok en gang sine kolleger i det offentlige, som hadde en lønnsøkning på 4,8 prosent fra 2005.

Mon tro om det i denne sammenheng kunne være relevant å se på hvordan lønnskravene i ulike sektorer er? Offentlig sektor er kjent for å være opptatt av at alle skal tjene likt og at lønnsøkningene skal være like. Noen tar avogtil til orde for mer individuell lønn og mer lokale tillegg, men får liksom ikke gjennomslag. I privatsektor er det større vekt på "lønn som fortjent" - og da er det lettere for flere å klatre lønnsmessig.

Lønnsnivået i offentlig sektor er kanskje rett og slett et godt eksempel på effekten av sosialdemokratisk politikk? Så kan man undres over at de som er i sektoren er misfornøyd med det systemet de forsvarer. Det er ikke vanskelig å være enig i at arbeidstakere i offentlig sektor gjør viktige jobber, og mange fortjener lønn etter innsats. Men gjør alle det?

Ingen kommentarer: