onsdag 30. april 2008

Selg Alt Sammen - SAS ?

I Høyres rykende ferske prinsipprogram står følgende formulert om statlig eierskap:
Høyre ønsker som hovedregel at staten skal selge seg ned i kommersielle selskaper. Det vil imidlertid være riktig å beholde en statlig minoritetskontroll i viktige selskaper hvor staten allerede er i en slik posisjon.
Med denne bakgrunn er det relevant å trekke frem eierskapet i SAS. Finnes det noen god begrunnelse for at staten skal eie andeler i et flyselskap? Dette kan umulig være å betrakte som et viktig selskap hvor det er nødvendig å ha minoritetskontroll?

Selg Alt Sammen?

6 kommentarer:

Knut Johannessen sa...

Helt riktig. Selg Alt Sammen. Det finnes ingen gode argumenter for statlig eierskap i et flyselskap som SAS. Vi kan ikke være eiere bare av historiske og nostalgiske grunner.

Selv om det fortoner seg som å selge høns i regnvær akkurat nå, så er det bedre enn å vente. Problemene i SAS kommer ikke til å bli mindre.

Nå er jeg redd for at med fortsatt rødgrønt i regjeringskontorene, så er det den motsatte strategien som kan bli fulgt. Svenskene har signalisert at de vil selge sin andel, noe som selvsagt har fått rødgrønne politikere til å foreslå å øke vår eierandel. Et særdeles dårlig forslag.

Ta pengene vi får for aksjesalget og putt det inn i infrastruktur. Veier og jernbane. Det gir langt bedre avkastning.

Programsekretariatet sa...

vox populi:
Konstaterer at jeg er helt enig med deg...hm... :-)

Cracked actor sa...

"Det vil imidlertid være riktig å beholde en statlig minoritetskontroll i viktige selskaper hvor staten allerede er i en slik posisjon."

Jeg skal innrømme at jeg ikke helt kan begripe hvorfor det er nødvendig å uttrykke en så "forpliktende" støtte til statlig eierskap. Hva er viktige selskaper her? Ville dette bety at dersom staten hadde eierskap i Union så ville ikke nedleggelsen funnet sted? Historien etterpå viser jo at nedleggelsen rent næringsmessig har vært til berikelse for regionen.

Burde ikke heller oppfølgingen av partiet primære ståsted her være å sørge for gode vilkår for næringsutvikling i Norge og derigjennom bidra til nasjonalt eierskap? I den grad det er en målsetning i seg selv, altså?

Programsekretariatet sa...

unge actor:
Si meg; fulgte du ikke med på debatten på landsmøtet da....

..forøvrig deler jeg din refleksjon på dette punktet.

sukk.

Cracked actor sa...

God at man har et pustehull her, forresten. ;)

Nyland sa...

Selg Alt Sammen og bruk pengene på vedlikehold av veier !