fredag 26. januar 2007

Statlig eierskap

Hva bør staten eie?

Arbeiderpartiets Jan Bøhler mener staten bør bruke 100 milliarder oljekroner på å kjøpe seg opp i private selskaper som Orkla og Norske Skog. SVs Hallgeir Langeland mener det er en god idé å kjøpe seg opp til 100 prosent i det nye Statoil-Hydro. Også Siv Jensen er villig til å satse mer oljepenger i Norge.

Som om ikke staten eier nok allerede: 40 prosent av verdiene på Oslo Børs kontrolleres av staten. Staten er jo allerede godt eksponert i oljesektoren, så det burde ikke være behov for å øke risikoen ytterligere.

Men hva skal staten så eie?

Det er greit at man ønsker å beholde hovedkontorfunksjoner til enkelte nøkkelbedrifter i Norge, og derfor beholder 34 prosent der man allerede er eier. Det betyr kraftig nedsalg i mange store bedrifter, som Statoil, Hydro og Statkraft.

Skal vi stoppe der, eller skal vi gå videre? Er det noen prinsipielle begrensninger på hva staten bør kunne selge seg ut av? Er vi, også i Høyre, litt for statskapitalisme? Eller ønsker vi oss en liberal næringspolitikk der staten styrker landets konkurranseevne gjennom tilrettelegging og målrettet satsing på kompetanse og infrastruktur?

Hva mener du?

2 kommentarer:

Odd Weidel sa...

Hei
Jeg er sosialøkonom og Høyremedlem, men er meget misfornøyd med den "kjøpmanns kapitalisme" som for tiden råder i Høyre. Ting blir ofte for enkelt og unyansert. Det statlige eierskapet er et godt eksempel på det. Jeg er enig i at privat eierskap er å foretrekke, men det gjelder ikke absolutt og under alle omstendigheter.

Jeg er av den oppfatning at det faktisk kan være fordelaktig å opprette et (eller flere) statlig(e) eierfond. Vi må huske på at eiermiljøene i Norge er små og få i internasjonal sammenheng. Et slikt fond kunne blant annet sikret norsk eierskap i sentrale kunnskapsbedrifter, og samtidig fokusert på avkastning til eierne.

Høyre hyller det aktive eierskap, men hva da med staten som eier?

Hvordan kan Høyre forklare den behandlingen Statkraft har fått av samtlige tidligere regjeringer? Det er virkelig en katastrofe at Statkraft ikke har fått akkumulert mer kapital til å vokse som sine konkurrenter. Utbytte politikken MÅ endres. Herunder kan et statlig holdingselskap eller et statens eiersenter være sentralt. Organisatoriske og finansielle strukturer kunne sikret stabilitet til selskapene og samtidig en stabil utbyttestrøm til staten.

Her er det mange muligheter som Høyre må gripe.

:-D

Mvh
Cand. Oecon.
Odd Weidel

Programsekretariatet sa...

ared: Mener du konkret at staten SKAL "kontrollere infrastruktur som veier, luftrom, sjø og kraftlinjer" og "gass- og oljeledninger, og telenettet."?

Hva med å la private selskaper drifte disse tingene, eventuelt med klare konsesjonsvilkår?

Kontroll av luftrom og sjø,hva tenker du på da?