torsdag 25. januar 2007

OL i 2018

Tromsø, Trondheim og Oslo/ Lillehammer kjemper en innbitt kamp for å bli idrettens kandidat når lokaliseringen av et eventuelt norsk vinter-OL i 2018 skal bestemmes. Idretten skal innstille til Regjeringen i februar, før saken forelegges stortinget. Og det er først da den virkelige kampen starter, nemlig kampen mot de andre byene i verden som ønsker seg Vinter-OL i 2018. Det er den kampen idretten kommer til å skule til når de avgjør hvem de mener bør konkurrere på Norges vegne.

Alle tre har lagt frem spennende planer. Det er det ingen tvil om, men mange vil nok mene at Tromsø og Oslo stikker seg ut. Tromsø reklamerer med at det vil bli det mest spektakulære Vinter-OL gjennom tidene, med snøkledde fjell som stuper ned i mørkeblå fjorder. Tromsøs problem er imidlertid kostnader og etterbruk av anleggene. Det er ikke befolkningsgrunnlag for den type infrastruktur som må anlegges, enten vi snakker om sportsarenaene eller den storstilte utbyggingen av veier eller infrastruktur som må til.

Oslo/ Lillehammer-alternativet er uten tvil det billigste alternativet. Samtidig vil etterbruken være sikret og investeringene i infrastruktur vil samsvare med befolkningsveksten og fremtidige behov i dette området. Et hovedstads-OL vil også være spektakulært, om enn på en annen måte enn i Tromsø. I Oslos planer ligger det store muligheter for å ta hele byen i bruk.

Tromsø har et kort på ermet som Oslo ikke kan konkurrere med: Snø. Klimaendringene vi nå opplever gjør det langt fra sikkert at det vil være snø i Oslo i 2018.

Statsråd Haga har uttalt at hun ønsker seg et Tromsø-OL. Mange vil mene det er en utidig innblanding i idrettens prosess, som ikke avsluttes for om 2-3 uker. Uansett er det interessant at Senterpartiet i Tromsø mener OL ikke bør legges dit. Lederen i Tromsø Sp mener, i følge avisen Nordlys, at kostnaden på 15 milliarder er for stor i forhold til hva man får igjen for det etterpå. Han mener også at det ikke ligger god distriktspolitikk i dette, ettersom Tromsø allerede er definert som et pressområde.

Så hva skal Høyre mene? Vil vi ha et OL i 2018? Og hvor bør det i så fall ligge?

4 kommentarer:

Anonym sa...

OL må selvfølgelig til Oslo! Vi kan ikke kaste skattebetalernes pegnger ut av vinduet på et OL som blir dobbelt så dyrt i Tromsø! Jeg så i avisen at det vil koste 4,5 milliarder bare å utbedre veiene i Tromsø til 'OL'-standard. Nei - invester pengene der det bor folk nok til å bruke anlegg, veier og slikt etterpå. Det må bli Oslo!

Kongen på Haugen sa...

De beste argumentene med å legge OL til Oslo er likevel dette:
- Etterbruken er garantert fordi vi har utøvere og publikummere rett utenfor døren
- Et OL der de fleste arenaer ligger i gangavstand til T-bane og trikk gjør dette til et langt mer miljøvennlig alternativ enn å fly titusener til Tromsø

- Så til det rene Oslo-argumentet: Selv med alle OL-arenaene vil Oslo fortsatt ligge noe etter Tromsø i dekning med hensyn til idrettsanlegg sett i forhold til innbyggertall.

Anonym sa...

Høyre kan gjerne støtte et OL under forutsetning av at invsteringene blir brukt fornuftig og at anleggene er sikret etterbruk. Bruk av båter for overnatting og flyttbare haller for å unngå overetablering må vurderes.
Uansett må Høyre umiddelbart slutte å bruke energi (og penger) på Oslo /Lillehammer-søknaden, jfr de siste uttalelser fra presidenten i IOC.

Programsekretariatet sa...

anonymous: Høyre bruker ingen penger op OL-søknadene. Det er Oslo Bystyret (nesten enstemmig - kun RV var i mot) som står bak søknad om OL til Oslo med gjenbruk av noen av OL-anleggene på Lillehammer.

Dersom IOC sier ja til OL i Oslo(Lillehammer), Trondheim eller Tromsø, så er det regjeringen som må bruke penger på dette.

Jeg lurer i grunnen mer og mer på om dette bidrar til å stimulere masseidretten??