torsdag 25. januar 2007

FrPs økonomiske politikk

Fremskrittspartiet oppnådde en stor seier da SSB 'frikjente' partiets økonomiske politikk. I en kronikk i Dagens Næringsliv i dag skriver imidlertid post.doc Espen Henriksen at spørsmålet ikke er om FrPs politikk fører til litt høyere eller litt lavere rente, kronekurs eller inflasjon. Spørsmålet er, mener han, hvorvidt det er riktig å bruke mer penger i dag på bekostning av fremtidige generasjoner? Dermed gjør han budsjettpolitikken til et moralsk spørsmål.

Hva da med investeringer for fremtiden som kommer både fremtidige og nåværende generasjoner til gode? Det er ingen tvil om at investeringer i forskning, utdanning og infrastruktur vil bidra til å styrke Norges konkurranseevne og dermed også grunnlaget for fremtidens velferd. Med andre ord: Gitt at SSB har rett i at vi kan bruke noen milliarder ekstra hvert år uten at det har store konsekvenser for norsk økonomi, bør også Høyre bruke mer av oljepengene på investeringer for fremtiden?

2 kommentarer:

Programsekretariatet sa...

ared: Det kommer jo gode forslag fra alle partier fra tid til annen (har IKKE gått på diplomatskolen til Støre), så også Frp :-)

Når det gjelder rentepolitikk er det vel ingen som er i tvil om at Høyre og Foss leverer. Dessverre hjalp ikke det ved forrige valg. så spørsmålet er om den saken vil være noe viktigere ved neste stortingsvalg? Sannsynligvis er renta enda høyere da enn nå, så kanskje...

Anonym sa...

JO større rentenivået er i 2009 - jo viktigere er det å profilere partiet på rentepolitikken.

Litt flaks - renten snudde omtrent samtidig med regjeringsskiftet. Dette må brukes for hva det er verdt. Det beste hadde vært å få med seg et borgerlig flertall på det samme.

Det er viktig å merke seg at andelen av befolkningen som har lån er økende;bla som følge av at også eldre tar opp lån mer enn før. Vi snakker derfor om mange velgere.