fredag 12. desember 2008

Opposisjonspolitikk i Tanzania

Høyre samarbeider med søsterpartier i noen land rundt omkring i verden. Hensikten er å kunne dele erfaringer. I den forbindelse lærer vi også noen om utfordringene som finnes i disse landene. I Tanzania har det regjerende sosialistpartiet - CCM, styrt landet i 10-talls år (siden Julius Nyere kom til makten). Høyres søsterparti - Chadema er det største opposisjonspartiet - og ble etablert tidlig på 90-tallet da det ble tillatt med andre partier enn sosialistpartiet (!).

Et partimedlem i Chadema har kunnet fortelle at han har drevet politisk kampanje på universitetet der han studerer: For Chadema - mot regjeringspartiet. Resultatet av kampanjen har vært at han er blitt utvist hele tre ganger. Fordi han er kritisk til den sittende regjeringen. Vi snakker ikke om kuler og krutt, men ord og argumenter. Regjeringspartiet er beryktet for korrupsjon, noe Chadema kraftig bekjemper. Dette har blant annet resultert i at 4 ministre er blitt avsatt. Dette er blant kritikken dette studentmedlemmet har fremførr. Derfor er han blitt utvist.

Dette er kun et lite bilde av hva som skjer i landet. Når det gjelder politisk og demokratisk utvikling er det fremgang, men situasjonen er ikke helt etter norsk standard. Ennå.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I og for seg speenede det her, men jeg skulle heller mye heller høre hvordan det går med våre søsterpartier rundt om kring i Europa.

Programsekretariatet sa...

nicolai:
hm.. det er ganske forskjellig type samarbeid vi har med søsteropartier i land utenfor Europa og i Europa, men jeg noterer ønsket.

Dersom du er medlem vil du fra tid til annen kunne lese mer om Høyres "utenrikspolitiske arbeid" i Muligheter.