torsdag 15. mars 2007

Varm eller kald omsorg?

Egentlig et dustet spørsmål, men venstresiden ynder å fremstille denne muligheten. Vel, de får svare for seg selv. En av Høyres valgkampsaker i år er "kvalitet i omsorgen." Også i politikkarbeidet frem mot 2009 er utviklingen av helsepolitikken et sentralt tema.

Noen er mest opptatt av å telle antall ansatte - uten at snakke om hvilken jobb de skal gjøre og hvilken kompetanse de skal ha. Høyre snakker derimot om kvalitet og kompetanse som nøkkelelementer i omsorgspolitikken. Noen forslag som er til debatt i Høyre er:

- alle ansatte skal ha fagkompetanse
- sikre tilbud av eldresentre
- styrke den hjemmebaserte omsorgen slik at flere får reell mulighet til å bo hjemme
- kommunene må ha plan for å redusere antall deltidsstillinger
- flere må få tilbud om brukerstyrt personlig assistanse
- omsorgslønn må være et alternativt tilbud for dem som påtar seg tyngende omsorgsoppgaver

Dette er noen av forslagene som ligger på bordet. Hva synes du om dem? Hva mener du er viktig å gjøre for å bidra til god omsorgspolitikk - kvalitet i omsorgen?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Uttrykk som "sikre" og "styrke" er intetsigende og går igjen i de fleste partiprogrammer. Høyre må være mer konkret og feks ikke være redd for å slippe til private aktører også i helsesektoren. For å lykkes i dette må kommunenes innkjøpskompetanse økes, evt at kommuner samarbeider slik at det kan stilles reelle og målbare kvalitetskrav til tjenesteyterne.

Med "pengene følger pasienten" kan det lettere skapes valgfrihet både mellom offentlige tilbud og i forhold til private aktører.
Akkurat her har faktisk Frp et poeng.

Programsekretariatet sa...

anonymus: takk for tilbakemeldingen. Når det gjelder å slippe private aktører til i helsesekroen har Høyre lenge jobbet med det. I Oslo (og i Bergen) er det Høyre i byråd blant annet som har åpnet for både konkurranseutsetting og fritt brukervalg av hjemmetjenester. Begge deler forutsetter nettopp at det finnes private aktører. Tilsvarende hadde Høyre gjort i Trondheim, men etter forrige kommunvalg sørget jo røde-Rita å reversere det arbeidet.

Men når man snakker om utvklingen av omsorgspolitikken - er det andre ting du mener man satse mer på?

Anonym sa...

Jeg er klar over Oslo og Bergen. Problemet med enkelte private tilbud er at bydelene ikke er profesjonelle nok som innkjøpere. Jeg minner om Risenga sykehjem i Asker.

Nøkkelen til god omsorgspolitikk er først og fremst at den enkelte pasient er fornøyd, føler seg ivaretatt og behandlet med respekt.

At arbeidmiljøet til de ansatte i helsesektoren er så godt at det smitter over i omsorgskvalitet.

Hvordan ? Ikke bare mer penger, men stille klare krav til ledere og mellomledere. Satse mer på lederutdannelse for helsepersonell.

Fylkeslegene må få ressurser slik at de reelt sett kan ivareta tilsynsfunksjonen fullt ut. De bør også kunne ivareta rollen som klageinstans hvis en innbygger er misfornøyd med kommunens tilbud.

Lasse Gulbrandsen sa...

Jeg mener at de debattpunktene som er nevnt er flotte, alle sammen. Men mye av omsorgsbehovet ligger også på noe så enkelt som å ha noen å snakke med, ta en kopp kaffe sammen med, gå en tur sammen med. Dette krever ingen fagkompetanse, kun litt tid.

Kunne det vært noe å se på muligheten for å kombinere den faglige omsorg og økt frivillighet (frivillighetssentraler, besøksvenner, etc)?

Programsekretariatet sa...

anonumys: *Satse mer på lederutdannelse for helsepersonell.*

Tiltredes. Er forøvrig enig i at mere penger ikke er den ultimate løsningen.

Når det gjelder klageinnstans er spørsmålet også hvordan det systemet bør utvikles. Et organ er fylkeslegen. Andre organer er Lokale Klagenemnder og Tilsynsutvalg. Det som er viktig med disse siste organene er at de er forankret hos folkevalgte organer - som sitter med det endelige ansvaret for det offentlige tilbudet.

Programsekretariatet sa...

lasse gulbrandsen: du berører et viktig politikkområde som Høyre nå jobber med: Frivilighetspolitikk.

Dilemmaet i den debatten er på mange måter balansegangen mellom rettighetssamfunnet: Dette har jeg krav på; og det ansvaret hvert enkeltindivid har for seg selv og egen familie.

Høyre er opptatt av å støtte "frivillighetsamfunn" - alle de fellesskapene hver og en av oss utgjør i hverdagen. Det er god grunn til å se mer på hvordan frivillighetssentralen og andre foreninger og enkeltpersoner, kan få lov til å ta del i omsorgsarbeid.

Anonym sa...

Til den siste bemerkningen fra sekretariatet:

Nei, jeg tror at vi nettopp skaper større troverdighet at ikke klageorganet og det utførende organet er organisert i samme kommune. (Bukken og havresekken)
Statlige ombudsmannsordninger er gode eksempler på effektive klageorganer selv om de ikke er folkevalgt.

Programsekretariatet sa...

anonymus: Ser poenget ditt. Betyr det at du da mener vi bør avvikle dagens ordninger med Lokale Klagenmender og Tilsynsutvalg?

Jeg tror ikke det er lett å få til et system hvor organene etableres i en annen kommune/bydel enn den det skal føre tilsyn med. Hvor skal den politiske kontrollen ligge? Eller er det ikke så viktig å ha dette forankret i et folkevalgt organ?

Anonym sa...

Nei hvorfor det ? Vi har en dommerstand som fungerer utmerket selv om de ikke er folkevalgt.
(som de er i USA)
Uansett er det i alle fall viktig at de som skal utføre kontroll og tilsyn er helt uavhengig også lokalt. Et statlig system vil, på samme måte som politiet, derfor være det beste slik jeg ser det.

Og med denne bemerkningen legges pennen ned i denne diskusjonen.