mandag 12. mars 2007

Gratis hårklipp til alle!

Sissel trivialiteter i hverdagen tar opp debatten fra Aftenposten hvor Tannlegeforeningen mener at folk med dårlig råd må få gratis behandling.

Selv spør Sissel:
Vi har rett til gratis legehjelp, men hjelp til å få dekket utgifter til tannlege det får man altså ikke, hvis man ikke faller inn under en helt spesiell gruppe eller har spesielle sykdommer som gis refusjon. Jeg forstår ikke hvorfor. Er ikke tennene endel av kroppen? Hun sier også:Det at vi ikke har gratis tannhelsetjeneste i Norge har jeg stusset på i mange år. Jeg har også lurt på hvorfor dette tema aldri er oppe i valgkampen. Ingen har satt det på dagsorden - jeg har knapt sett en eneste diskusjon rundt dette så lenge jeg kan huske
Aller først, er det en liten ryggmargsrefleks på at tanlegeforeningen meler sin egen kake? Mere god og dyr business. Kunne det være en grunn til å se på hvorfor det er så sabla dyrt å gå til tannlegen her i Norge? man betaler jo en brøkdel av prisen ved å ta en flytur i østerled.

Jeg er enig i at det er realt å ta denne diskusjonen. For dem som både sliter økonomisk og med tannhelsa, er kostnadene omtrent uoverstigelige. Tennene er den del av kroppen. Det er også øyene. Hvorfor er det ikke gratis briller til alle som trenger det? Gjennom et helt liv er det titusener (hundretusene) som må brukes for å å fornye brillene ettersom synes endrer seg.

Sissel: Det er mulig du ikke har fått det med deg, men debatten er der jevnlig. Dessverre kommer man sjelden særlig langt i den. Spørsmål: Skal dette være en universell rettighet hvor alle får samme støtte uavhengig av økonomisk behov? Skal støtten være begrenset, skal det være egenandel? Dessuten hvilke andre sykdommer skal man sørge for at staten finansierer helt eller delvis?

Hm, kan hende dette blir en nytt punkt i Høyre stortingsvalprogram i 2009 - word. Vi tar i allefall debatten her.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan hende høy kvalitet og kort ventetid henger sammen med at man betaler egenandel?

Mathias sa...

Saken er enkel, bare kopier det spanske systemet med gratis tannlege ved den offentlige tannhelsetjenesten, som veldig godt utbygd i Spania ved alle legesentre som kalles INSALUD. Problemet er at man tror at det vil bli så dyrt, men man vil jo klart forebygge en del tannsykdommer og den generelle tannhelsen vil jo bli bedre, og det bør jo være målet til alle politikere uansett parti.

Programsekretariatet sa...

mathias: er den spanske tannhelsetjenesten gratis uten noen øvre aldresgrense? Skolehelsetjenesten i Norge er jo ment å være ledd i forebyggingen..