mandag 23. april 2007

Barnehage - kvalitet?

Det snakkes mye om barnehageplasser og priser. Langt mindre oppmerksomhet er det om innholdet i barnehagen. Høyre tar tak i dette også, og skal på landsmøtet om 2 uker stemme over en rekke forslag om barnehage og skole - etter innstilling fra et utvalgsarbeid.

Blant forslagene heter det: "Høyre er opptatt av å øke kvaliteten på barnehagetilbudet og mener at den enkelte kommune bør utarbeide konkrete kvalitetskriterier som omfatter innholdet i tilbudet, personalets kompetanse, de fysiske bygningene og uteområdene. Videre heter der: Høyre mener det er nødvendig å øke førskolelærernes status og at det vurderes et lønnsløft for barnehageansatte med førskolelærerutdanning".


Hva mener du, er kvalitet i barnehagen viktig? Hvordan kan barnehagen bli bedre?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det å ha nok plasser er en kvalitet i seg selv for barnehagesektoren, men kvalitet for det enkelte barn handler om innholdet i hverdagen. Jeg som jobber i barnehagen håper at når det er dekning slik at alle har barnehageplass så vil fokus på kvalitet komme. Uheldigvis for mange barn så er det i denne "venteperioden" deres barndom utspiller seg.
For å få bedre kvalitet kan en jo begynne å ta barnehageloven bokstavlig. Dvs en regner 18 barn pr pedagogisk leder. Ikke 18 barn pr førskolelærere som er på huset.
Det er mye mer arbeid når en skal tilrettelegge for mange halvplasser med foreldre, enn det er for 18 hele.
Hver barnehage skal ha en styrer, ikke som i mange kommuner opp til 5 hus regnet som en barnehage med en styrer.
De fleste barnehageansatta gjør alt de kan for å skjule eventuelle problemer med lav bemanning og manglende pedagogisk bemanning. De ønsker ikke uroe foreldrene for urolige foreldre gir utrygge barn som gir urolige foreldre....

Programsekretariatet sa...

anonym: synes du har gode poenger som langt på vei illustrere utfordringen i dag. Det er et hesblesende jag etter å få etablert nok plasser - full dekning. Men debatten om innholdet i barnehagene - også bemanningen - er ikke like mye tilstede. Og man bør vel ikke lukke øynene for de utfordringene selv om man ikke er i mål med full dekning?

kvenahr sa...

Barnehagen må bli et sted der barna også lærer noe gjennom lek og ikke bare et oppbevarinssted. Jeg tar gjerne noen med til u-landet Ghana for å se hvor fantastisk en barnehage drives. Barna er godt forberetd for skolestart.

Hilsen,

Programsekretariatet sa...

kvenahr: Helt enig i at barnehagen må være et sted også for læring. Dette er tema for debatt på Høyres landsmøte som stareter i morgen.

I tillegg er det også forslag om å gi tilbud om språkopplæring også til barn som IKKE går i barnehage.

Selv om et stort flertall nok ønsker å ha barna sine i barnehage, er det fortsatt en del som velger å være hjemme med barna. Da blir det jo et spørsmål om man skal sikre det samme "opplæringstilbud" til dem. Hva tror du?