torsdag 31. januar 2008

Navnet skjemmer ingen

Spørsmålet er imidlertid: Hva heter barnet? Er Høyre et konservativt , liberal-konservativt eller et verdi-konservativt parti? Eller noe annet?

Synspunkter?

11 kommentarer:

Verdikonservativ sa...

Det er vel ikke overraskende hva denne signaturen mener om dette viktige spørsmålet.

Det kan være hensiktsmessig, når sekretariatet først bringer dette på banen, og se nærmere på formålsparagrafen fra 1971.

Jeg ser at partiledelsen ikke legger opp til noen debatt om denne, men vil allikevel anbefale å se nærmere på formuleringen "konservativ fremskrittspolitikk".

For å unngå assosiasjonen til et visst annet parti, og for å avklare avveiingen mellom liberal- og verdikonservatisme, burde setningen vært endret til "Høyre vil føre en fremtidsrettet konservativ politikk."

Programsekretariatet sa...

verdikonservativ:
;-D

Når det gjelder formålsparagrafen har ikke programkomiteen mandat til å jobbe med den. Poenget ditt deler du imidlertid med flere, men det må fremmes overfor sentralstyret eller LM om det skal jobbes med det/endres.

Cracked actor sa...

Jeg mener liberal-konservativ er en god formulering, og det står også i forhold til det som foreslås noe senere i samme avsnitt, hvor det både pekes på liberale og konservative verdier. Og for meg så må jeg jo fastslå at jeg heller ikke oppfatter Høyre som et rendyrket konservativt parti, i den grad det er mulig å definere klart hva det i så fall innebærer. Høyre skiller seg en del fra flere av søsterpartiene internasjonalt, både i en del verdier og også i forhold til det at Høyre er et parti som er bygget rundt mer urbane verdier enn flere av søsterpartiene, som i større grad har røtter i en rural storbonde/gods/adel-tradisjon.

Nøyaktig hvilket parti Verdikonservativ ikke vil assosieres med er for meg litt uklart. Jeg synes liberal-konservativ står ganske tydelig i forhold til så vel sosialliberal (V) eller (liberalistisk (FrP) - selv om sistnevnte betegnesle må kunne kalles litt spesiell.

Som Kristin Clemet sier: Liberalisme og konservatisme er som gin og tonic - Fælt hver for seg, men fortreffelig sammen.

Programsekretariatet sa...

CA:
Jeg må innrømme at sluttargumentet var det som fenget mest :-)

Noterer forøvrig resten av argumentasjonen.

whistoslo sa...

liberal-konservativ. Alt annet ville være forkastelig... Fornye for å bevare, ikke konservere!!! Skal vi konservere kan vil like gjerne melde kollektiv overgang til Ap.

Programsekretariatet sa...

whistoslo:
er verdi-konservativt konserverende?

Geir sa...

Helt klart liberal konservativt.

Carl Christian sa...

...for meg gir verdikonservativ (i mine øyne uheldige) assosiasjoner til distrikts- og særinteressedemoratene (aka sp)....

Programsekretariatet sa...

geir og carl christian:

notert!

Anonym sa...

Det liberale assosierer jeg med store puter under armene på kriminelle, kvinnegruppen Ottar, legalisering av narkotika og partiet Venstre.

Hvis Høyre blir et liberalt parti så sier jeg takk for meg.

Noen må stå opp og si at ikke alt skal være lov. Det skal være normer, verdier og straffer i samfunnet.

Høyre bør fortsette å være stødig, fremtidsrettet og verdikonservativt.

Programsekretariatet sa...

anonym:
I utkastet til prinsipprogram vil du finner klare formuleringer om å ta ansvar, og konsekvenser av egne handlinger - dvs også straff...