mandag 7. januar 2008

Aborterer vekk fostre med Downs

Blant annet på NRK kan man lese at aborter på grunn av Downs syndrom er tredoblet på få år.

Kvinner i Norge føder barn stadig senere i livet, hvilket gir økt fare for at fosteret ikke er helt friskt. Samtidig gir teknologien nye muligheter for å oppdage det. Blant annet har en ny blodprøve de to siste årene gjort det lettere å oppdage genetiske feil hos fosteret.

Dette er en etisk vanskelig problemstilling. Vi kan på toppen av dette føye til fremtidsmuligheter med mer genmanipulering, slik at man kan få barn med bestemte egenskaper. Riktignok er dette litt forskjellige problemstillinger, men det berører det samme.

I utkastet til prinsipprogram er det foreløpig forslag om å være restriktiv når det gjelder genmanipulering. Samtidig er det ikke invitert til ny debatt om abort, dvs dagens politikk ligger fast.

Hva tenker du om dette? Bør samfunnet/Høyre gå i mer liberal retning, eller motsatt? Hvor ligger respekt for menneskeverdet?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det er helt forferdelig å abortere bort et barn fordi det har Downs Syndrom. Alle barn har rett til å leve, og alle er like verdifulle. Man kan ikke vite om et barn har diabetes eller er autist? Skulle man abortert vekk dem også hvis man kunne se om de hadde en sykdom? Ingen er perfekte, er det så vanskelig å forstå? Alle barn har en rett til å leve. Dessuten er det ikke barnet sin feil hvis det lider av noe, det er genene til foreldrene som har gitt dem det, eller at moren har gått på noe under fødselen. (røyk, narkotika) La alle barn få leve

Programsekretariatet sa...

anonym:
Takker for synspunkter - og oppfatter da at du ikke ønsker mer liberal praksis bl.a av genmanipulering. (?)