tirsdag 10. mars 2009

EU og FN

To helt forskjellige saker, som har fått ulike oppslag i dagens aviser.

NTB kan melde at Albania i slutten av juni vil søke om EU-medlemskap. Det gjenstår å se hvor raskt de kan bli medlem - ikke minst mht krav til landets økonomiske situasjon. Etter EU-avstemningen i 1994, var det mange som litt frustert "spådde" at Albania ville bli medlem av EU før Norge. Mens Norge ville befeste sin posisjon i rikmannsklubben sammen med bl.a Sveits og Liechtenstein (+ konkursboet Island, men det var det neppe mange som så). Nå ser det ut til at de får rett. Om Albania og EU.

Så i dagens aviser kan vi lese av Sverige ønsker å stille større krav til hvordan FN bruker bistandmidlene de får. Dette sekretariatet er enig. Tilsvarende ambisjon kommer også til uttrykk i Høyres programutkast, hvor det stilles krav til resultater også i norsk bistandspolitikk. Litt flåsete sagt: Det er ikke et mål i seg selv å kaste penger ut av vinduet, men å bruke dem godt.

Det gjenstår å se om Sverige får noe ut av trusselen sin. Dersom de får med seg EU i dette kravet, så vil innflytelsen kunne være vesentlig større.

Synpunkter?

3 kommentarer:

Arne sa...

At Albania blir medlem før Norge, tviler jeg ikke på. Så lenge alle de andre store partiene ikke ønsker en ny debat om EU blir det ingen bevegelse på dette punktet.

Det andre punktet er mer innteresant. Hvis Sverige faktisk får hele EU med på noe slik noe, kan vi EU-tilhengere faktisk vise at Norge kunne ha brukt en liten stemme til faktisk å styrke vårt humanitære image i verden. Altså at gjennom et EU medlemskap kan Norge faktisk gjøre en forskjel her i verden, selv med en liten stemme til 4 millioner inbyggere.

Konklusjon; Høyre burde fronte EU-saken ennå mer enn i dag. Som påpekt kan vi hente inn 40% av befolkningen

Politikk i Enebakk sa...

Vi blir no det siste landet i Euroa som blir medlem av EU :-(
Når det gjelder vår bistand må vi stille større krav til hvordan pengene blir brukt. Det er utrolige summer vi har sendt ut av Norge etter WWII og det er desverre alt for få gode resultater å vise til.

Programsekretariatet sa...

Arne:
Lederen av Høyres EU-utvalg Nikolai Astrup har forsøkt å slippe til i pressen med klare kommentarer om EU på en rekke saker, ikke minst denne. Men pressen vil tydeligvis ikke ha den debatten og for mye EU-oppmerksomhet; virker det som...

Det blir utvilsomt spennende å se om Sverige forsøker å få med seg EU i sin kamp nå for gode resultater. Enig med deg i at det vil gi ja-siden interessante argumenter...utenforlandet (hark).

PiE:
Nettopp, tiden er vel moden for å mene at noe bør skje.. :-)