tirsdag 20. november 2007

Rikmannsfruer

Se det vil vi ikke ha noe av! I allefall ikke at de går hjemme og passer barn, skal vi tro Grete Faremo og Karita Bekkemellom. I VG (avisutgaven, men referert i Nettavisen). advarer de mot trenden om at rike kvinner holder seg hjemme. Det er vel politisk korrekt å være enig med dem. Ut fra et likestillingsperspektiv er det viktig at kvinne deltar i arbeidslivet på like vilkår som mannen - og at han tar sin skjerv av innsats i hjemmet.

Tillat meg likevel å prøve å gå forbi likestilingsdiskusjonen; om det er mulig. Utgangspunktet for denne utviklingen er i følge Gunn Helen Øye ved Prognosesenteret, at middelklassen også har fått så god økonomi at de klarer seg på en inntekt. Da tenker jeg følgende: I flere år har vi hørt opp og ned om tidsklemma og hvor slitsomt det er for mange familier å få tiden til å strekke til. Er det ikke da bra dersom økonomien er blitt såpass god at noen kan være hjemme - og dermed slippe unna tidsklemma?

Jeg hører i allefall ett svar: Problemet er at det stort sett er mor som blir hjemme. Dermed settes hele likestillingen mange skritt tilbake.

Er dette den endelige konklusjonen?

3 kommentarer:

Brille sa...

Aner de hvor mye en husmor faktisk gjør? Man skulle ikke tro det. Min påstand er ganske grei: Det er mer arbeid å være husmor enn det er å være vanlig arbeidstaker.

La meg liste opp et ting en vanlig husmor gjør i løpet av en dag:

1. Vekke ungene og få de i stand til å gå på skolen.
2. Kjøre de til skolen
3. Vaske opp efter frokosten
4. Handle husholdningsvarer av alle slag.
5. Vaske og stryke klær for en familie på ca 3-5 stk
6. Vaske/støvsuge et helt hus (prøv selv, det er slitsomt).
7. Pusse ruter
8. Gjerne kaste søppelen
9. Hente ungene på skolen
10. Lage mat, igjen.
11. Kjøre barna til trening/korps/kor/venner.
12. Slappe av litt.
13. Hente barna igjen.
14. Lage middag til 3-5 stk.
15. Vaske opp.
16. Pause
17. Legge barna (Dette kan ta tid...)
18. Rydde etter barna
19. Noen gjør i stand til frokost og matpakker kvelden før.
20. 1-3 timers pause
21. Legge seg.
22. Se nummer 1.

I tillegg til dette kommer alt av høytider, ferier osv. Julepynten kommer ikke av seg selv, og barna pakker ikke til en 2 ukers ferie selv...

Noen som har flere punkter? Har sett bort i fra helgeaktiviteter som f.eks fotballturneringer og syke besteforeldre som ofte trenger litt pleie.

Kort oppsumert: Ikke undervurder husmødre! Selvrealisering er ikke det samme som lønnet arbeid!

Programsekretariatet sa...

Brille:
Klare argumenter. Nei, selvrealisering er ikke bare lønnet arbeid.

Anonym sa...

Hvorfor blir de kvinnene som ønsker å være hjemme for å oppdra sine barn og ha fokus på at familien har det bra straffet av likestillingsforkjempere?

Mann og kvinne er født ulike.Kvinner som har lyst og kan være hjemme bør hedres. Ikke mobbes slik likestillingsforkjempere i praksis gjør.

Det er viktig at de kvinnene som ønsker en karriere skal ha samme muligheter som en mann. Det er ikke viktig at alle kvinner tvinges ut i arbeid for at alt skal bli 50/50.