tirsdag 13. november 2007

Flytte fjell

Det blir visst enda en post om helse - ettersom helsekonferansen virkelig frembrakte mange gode tanker og problemstillinger. Du kjenner det gamle ordtaket: Hvis ikke fjellet vil komme til Muhammed, så kommer Muhammed til fjellet" (eller noe sånt).

Vel, man kan jo (og jeg skal passe på å ta forbeholdene etterhvert), gjøre seg samme refleksjoner om syke og friske mennesker. I samfunnet vårt er det nemlig slik at de syke må komme til de friske - for å få hjelp. Sagt på den måten, fremstår det jo som et lite paradoks.

Jada, mange pasienter, spesialisering, rasjonell drift: Det er mange gode og logiske forklaringer på at situasjonen er som dette. Men skal det virkelig være slikt i ethvert tilfelle? Hvorfor kan ikke fastlegene brukes i større grad? Hvorfor ikke prøve ut behandling av pasienter i eget hjem? I allefall der det ikke er snakk om behov for sterile omgivelser etc.

Det kan sies mye mer om dette her, og det kan hende konklusjonene blir at vi skal gjøre ting som vi alltid har gjort det. Det må vel være lov til å prøve å tenke litt nytt?

Hva tenker du?

Ingen kommentarer: