fredag 23. november 2007

Abort

Abortkampen var sterk på 70-tallet og begynnelsen av -80 tallet. Etter at abortloven kom har debatten roet seg noe ned, selv om den fortsatt er tilstedet.

Tidligere har vi hatt klare formuleringer om abort: menneskeverd og kvinners rett til å bestemme over eget liv. Noe av dette har vi ikke tatt med i utkastet til nytt prinsipprogram. Vi sier noe om menneskeverd og liv, men ikke konkret abort.

Trenger vi det, bør vi likevel innarbeide en formulering om abort? Hva bør den i såfall være?

4 kommentarer:

Brille sa...

Jeg er sterk tilhenger av å ha med en del linjer om menneskeverd og INDIVIDETS rett til å bestemme over egen kropp. Siden jeg er mot abort mener refererer jeg selvsagt til kosmetisk kirurgi =)

Ps: Akter ikke gå inn på en abort diskusjon i kommentarfeltet.

Programsekretariatet sa...

brille:
alle synspunkter er noter. Kan forstå at kommentarfelt blir litt lite til å debattere for/imot abort - men kanskje du lager en post på egen blogg?

Rayner sa...

Med risiko for å svare litt "goddag man økseskaft" på denne programbloggen om abort, kaster jeg likevel inn en brannfakkel om temaet abort.

Jeg er ikke principiell motstander av abort. Jeg ser at der er en god del situasjoner hvor abort kan være et nødvendig onde. Jeg sier heller ikke at flertallet av dem som tar abort tar for lett på det. Men det at det forekommer at samme jente/kvinne tar flere aborter får meg til å se rødt.

Hvis man har vært "uheldig" (i et videre begrep) én gang kan det kanskje være motivert med abort. Men da burde vedkommende ha lært leksa si!

Et annet aspekt er mannens totale rettsløshet. Fosteret vokser riktignok inne i kvinnen. Men man må være to om å sette igang processen. Hvor er mannens rett til hans eget barn? Hvis kvinnen ønsker barnet, men ikke mannen, så hefter mannen for 18 års støtte. Hvis mannen vil ha barnet, men ikke kvinnen, så har mannen ikke noe han skal ha sagt, selv ikke hvis han lover at kvinnen ikke trenger å ha noe med barnet å gjøre på noen måte etter fødselen.

Jeg mener at dagens abortlovgivning er gjør det for lett å ta abort. Jeg skulle gjerne sett at der var formuleringer med om abortlovgivningen som hindrer at abort blir brukt som "post-prevensjon". Jeg skulle også gjerne sett at mannens rettigheter ivaretas. For, fosteret vokser riktignok i kvinnens kropp, men det er ikke kvinnens kropp.

(Så håper jeg vi kan få en ren, saklig debatt omkring dette ;)

Programsekretariatet sa...

rayner:
Dette er en krevende debatt, men så alle innfallsvinkler fortjener å slippe til. Synes du har noen interessante poeng også mht mannens rettsløshet. Det aner meg at noen vil reagerere på det, men poenget er viktig.

Det skulle heller ikke forundre meg om et stort flertall også deler synet ditt på å bruke abort som post-prevensjon...