onsdag 26. november 2008

Grønland ut av Europa?

Jada, ørlite grann spissformulert. Men etter gårsdagens rådgivende folkeavstemming kan man jo leke seg med litt fremtidstanker. Grønlenderne har nå sagt de vil ha økt selvstyre.Spådommen er at regjeringen i København vil gi dem det; blant annet eiendomsrett til naturressurser og mer forvaltning av landet. Inntil videre er det greit at blant annet utenrikspolitikken fortsatt styres i Danmark.

Formodentlig ønsker mange grønlendere på sikt å oppnå fullstendig løsrivelse fra Danmark. Og det er neppe fordi de ønsker å underlegge seg den norske kronen igjen. Men bestemme selv - fullt og helt i eget hus. Så kan man undres; hvor ønsker de å høre hjemme geopolitisk? I 1985 gikk landet ut av daværende EF (hallo - alle som påstår det er umulig å gå ut av det fellesskapet).

Er det ønske om tettere samkvem med USA? Jeg tror egentlig ikke det heller. Men hva da den dagen landet blir selvstendig, med tilgang til masse ressurser i eget land og nærhet til arktis. Energi (olje) er et knapphetsgode som mange kjemper om. Hvordan vil Grønland klare seg i det stormaktsspillet - i kampen om ressursene i nord? I kamp mot USA, Russland, Canada, Norge. EU?

4 kommentarer:

Cracked actor sa...

Takk for at du reiser denne spennende saken. Har du noen programpost klar som vi kan vurdere... ;-)

Programsekretariatet sa...

ca:
jeg lyktes jo med å lokke frem en kommentar fra deg i allefall ;-D

Anonym sa...

Det jeg også lurer på er hvordan de har tenkt å håndtere den enorme sosiale utfordringen de har - den som hittil har fått folk til å flykte til Danmark (mangel på utdanning og kompetanse, mye fattigdom og alkoholisme) og for ikke å glemme hvordan de skal klare seg uten årlige økonomiske overføringer fra Danmark. Vel har Grønnland store naturressurser, men er det nok?

Jeg tror de får en del å sette tennene i.

Programsekretariatet sa...

sissel:
enig! Det mangler ikke på utfordringer.