onsdag 25. juni 2008

Bilskilt

Dette er ingen stor sak og havner neppe som et av handlingspunktene i det kommende stortingsvalgprogrammet, men det er morsomt nok til en bloggpost. I Finansavisen kan man i dag lese om mulighet for å kunne kjøpe seg eksklusive bilskilt.
I fjor ble det kjent at Vegdirektoratet hadde startet arbeidet med å tilrettelegge for at norske bilentusiaster kan kjøpe eksklusive skilt til bilene sine. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) synes imidlertid at slike bilskilt er jåleri og har ifølge DN bedt Vegdirektoratet stoppe utviklingen av et system som åpner for dette.
Man må gjerne mene at dette er jåleri, eller kult - hva som helst. I andre land er dette mulig. Når Vegdirektoratet ikke har avvist saken, er det tydeligvis ingen større problemer knyttet til dette.

Hvorfor skal da staten bestemme at man ikke skal kunne gjøre som man har lyst? Hvorfor skal én statsråd bestemme at enhver norsk bileier har å innrette seg som alle andre? Ikke fordi det er faglig lurt, men fordi man ikke liker "jåleri"? Dette er en bagatell, men er det ikke også et godt eksempel på hvordan regjeringen ønsker å detaljstyre livene til folk?

5 kommentarer:

Carl Christian sa...

Jeg synes eksklusive bilskilt burde vært skikkelig dyrt. (20.000,- til 100.000,-) Det er en fantastisk måte å skattelegge de rike (og dumme?) på. Rart at regjeringa ikke innser akkurat det, all den tid man misliker nyrike og en prangende "overklasse" så sterkt...

Programsekretariatet sa...

carl christian:
Så dersom dette blir mulig, vil du gjøre ordningen så spesiell at kun rike har råd til å more seg på denne måten? Mens vanlige folk ikke har råd. Med andre ord - du vil fremdyrke *klasseskille* ?

Hvorfor? Det virker som du er veldig opptatt av å finne nye måter å skatte de rike på; og at det målet overskygger andre mål. Jeg ber om virkelig om unnskyldning om jeg tar feil! Men jeg synes ikke det var en spesiell liberal reaksjon fra din side.

Carl Christian sa...

hehe...
Kommentaren min var i utganspunktet en litt humoristisk tilnærming til regjeringens merkelige politikk.

Men jeg burde husket at ironi på nett/skriftlig fortsatt er vanskelig. det manglet vel en smiley....

Men: Flotte bilskilt kan i bestefall sammenlignes med smykker. De har liten egenverdi utover gleden ved at de er pene/morsomme/etc. Det er ingen som "trenger" dem. Noe må/bør skattes/avgiftsbelegges. Det er vel uansett ikke alverden å hente på slike bilskiltavgifter, men jeg ser det heller som et eksempel på slikt jeg synes er greit at har høye avgifter, sånn sett i forhold til pass, dok.avgift på boligsalg, diverse egenandeler på medisiner etc... (men jeg skjønner også, om man nå virkelig trenger å hente inn så mye penger til statskassa - som venstresiden vil, så er det jo i det sistnevnte at "penga" ligger)

For å si det på en annen måte, jeg vil mye heller at "vanlige" folk har råd til mat, medisiner, transport, kultur....

Programsekretariatet sa...

carl christian:
pokker også - jeg syntes kommentaren din var av en helt annen karakter enn du pleier - så jeg burde ha forstått ironien din :-)

*legger meg paddeflat*

Jeg synes bare det er så dumt å skulle nekte noe fordi man synes det er "jålete".

Carl Christian sa...

:D
TØFT!
...fortsatt god onsdag