mandag 1. oktober 2007

Borgerlig regjering

Pressen er søt, vel bittersøt er kanskje mer beskrivende. Lenge før kommunevalget hadde de bestemt seg for at det skulle handle om rikspolitikk og Siv og Jens. Høyre gadd de knapt omtale, annet enn med et ganske stort minustegn foran. Dermed ble det nok en overraskelse for flere at Høyre gjorde et godt valg, fikk fremgang og er markert det største partiet på borgerlig side. Dessuten handlet kommunevalget de aller fleste steder om lokalpolitiske saker. Unntatt i redaksjonene da.

Hva skjer nå? Joda, spekulasjonen fortsetter om samarbeidsproblemer på borgerlig side. Og jeg forstår dem jo. De klarer jo å få Venstre til å låse seg. Gang på gang. To år er lang tid og selv om pressen ikke liker det, kan det godt være at vi aner begynnelsen på en ny Høyrevind. Aftenspostens artikkel i helgen, som analyserte hvordan velgerne stemte, er interessant. Nå stemmer flere (unge) kvinner borgerlig.

Det er mange konstellasjoner som er mulig fra 2009. Dagens regjering har jo vist at den roter, gang på gang bryter egne løfter og sliter i egne rekker. Til tross for at det er en flertallsregjering.

Mon tro om det beste for politikken er å ha en mindretallsregjering?

9 kommentarer:

Carl Christian sa...

..men er man egentlig høyrevridd når man stemmer Frp?
det er jo Frp-stemmer fra kvinner som er bakgrunnen for artikkelen. Viser ikke det bare at flere kvinner er blendet av de enkle løsningers politikk? (kanskje like mye som er resultat av medieutviklingen som faktisk innhold i politikken)

Programsekretariatet sa...

carl christian:
jeg synes intervjuet med de to jentene i grunnen var godt og talende. Det virket ikke på meg som at de var blendet av enkle løsningers politikk.

Når det er sagt, tror jeg nok mange stemmer på parti, uten å egentlig å sette seg inn i ideologi, prinsipper og realpolitikk.

Carl Christian sa...

nå leste jeg ikke engang artikkelen som det ble vist til (og i denne saken taler det kanskje til min fordel?). Poenget mitt var at Frp ikke er et borgerlig (høyre) -parti i en tradisjonell betydning.

Artikkelen tok utgangspunkt i en undersøkelse som viste at Frp hadde økt kvinneoppsluttning. At avisen hadde klart å finne to reflekterte/veltalende Frp-sympatisører forteller lite om "sannheter" bak undersøkelsen. I så måte har vi bare teorier...

Medienes bruk av personfokus som "bevis" på saker og ting er langt på vei med på å tåkelegge den gode politiske debatt, og ikke minst mye av det jeg mener med en skadelig medieutvikling som fremmer de enkle løsningers politikk. (I mine øyne er gjerne ekstremitetene de fremste ambassadører for de forenklede løsninger...)

men så er vi jo også enige i at ideologi, prinsipper og realpolitikk sannsynligvis ikke er noe mange av oss er opptatt av....

Programsekretariatet sa...

carl christian:
Jeg er enig med deg i dette med medienes personifisering. Det bidrar til å tåkelegge gode debatter.

Når det gjelder artikkelen i aftenposten, så bygger den på en bok av forskerne Bernt Aardal og Hanne Marthe Narud. De henviser også til internasjonal forskning og det sies blant annet: "Bildet har snudd over tid, viser de til: Ett av den internasjonale valgforskningens mest etablerte funn var at kvinner i større grad stemte på konservative partier"

Fortsatt tror jeg likevel at mange ikke bryr seg noe særlig om politiske debatter..sukk..

Carl Christian sa...

men så er jo debattene artig for oss. og dersom man klarer og føre debatter konstruktivt med dybde/innhold/refleksjonsevner og så i neste omgang presentere det lettfattelig (i stedet for motsatt som alt for mange politikere synes å gjøre - eller enkle debatter og enkle løsninger som vi allerede har snakket om flere ganger) så tror jeg man kan oppnå mye, både oppslutningsmessig og når det gjelder politiske resultater.
og denne bloggen her er et av flere gode bidrag.

Programsekretariatet sa...

carl christian:
ja, vi som er glade i debatter for hygge oss med de vi klarer å delta i.

bloggen blir bra av gode kommentarer og debattdeltakere :-)

Anonym sa...

Jeg tror faktisk at sekretariatet er inne på noe. Mindretallsparlamentarisme har lange tradisjoner i norsk politikk. Fordelen er at regjeringen må føre mer eller mindre åpne diskusjoner med Stortinget i stedet for som nå å ha lukkede møter internt.

Sponheims utspill må håndteres slik at ikke uenigheten på borgelig side fører til at velgerne ikke får noen alternativer til Stoltenberg i 2009.

Et alternativ som foreløpig ikke er diskutert er en ren Høyreregjering. Da vil i alle fall ikke Frp bli "dårligere behandlet" enn Krf og V.

Programsekretariatet sa...

verdikonservativ:
Jeg lurte på hvor lang tid det ville ta før noen omsider luftet tanken om en ren Høyreregjering :-)

Det er jo tross alt ett alterternatvi som har fungert tidligere.

Jeg er enig i at det viktigste fremover, og der har vel Høyre hovedansvar, er å bidra til å utvikle det borgerlige samarbeidet i rikspolitikken.

Det er flere regjeringsalternativer Sponheim ikke har sagt nei til, men har spiller er høyt spill. For mange kan det være utslagsgivende at en stemme til venstre kan bli fortsatt rød regjering. Det sikreste dersom man ønsker en borgelig regjering, er et sterk Høyre. :-)

Programsekretariatet sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.