tirsdag 23. september 2008

Differensiert barnehagepris?

Det er innført makspris i barnehagene. En effekt av det er at man ikke lenger kan gi lav pris til dem som tjener mindre, og høy pris til dem som tjener mer. Slik det en gang var. Bør denne muligheten innføres igjen?

Hva med å åpne opp for at dersom noen barnehager ønsker å utvide tilbudet i barnehagen med spesielle tiltak, skal de da kunne få lov til å ta ekstra betaling for det? Eller skal alle barnehager være dønn like, både på innhold og pris?

11 kommentarer:

Anonym sa...

Differensiering foregår allerede i dag. I vår barnehage (som er privat) er det lagt på maksprisen med 620,- pr. mnd. Dette går til en egen 80% stilling på kjøkkenet. Dette er helt OK for foreldrene som har godtatt beløpet. Barnehagen har stort fokus på kosthold og vi som foreldre slipper å smøre to matpakker hver dag... Hadde barnehagen foreslått å legge på 700,- eller 750,-, hadde vi også godtatt det.

Programsekretariatet sa...

anonym:
Interessant. Jeg tror faktisk det ikke er lov, gitt at barnehagen mottar offentlig (kommunal driftsstøtte). Men dersom barnehagen er 100% priavat - altså at den ikke mottar noe off støtte, så er det mulig å ha en annen betaling.

Uansett, svaret ditt er interessant!

Anonym sa...

I barnehagen vår som er kommunal betaler vi også litt ekstra i mnd. til frokost, lunsj og frukt. Dette er et frivillig tilbud, men innebærer at de som ikke betaler må ta med egen matpakke.

Programsekretariatet sa...

anonym:
Interessant - og snedig løsning på problemstillingen.

Er det noen som reagerer på dette? Hvor mye ekstra er det snakk om? Synes du det er greit - eller sagt på en annen måte: Hva synes du om prisen generelt?

Anonym sa...

Man har jo ikke så mye valg da. Det finnes ikke reelle alternativer når begge foreldrene må jobbe. Vi må betale det barnehagen krever og har ingen sanksjonsmuligheter.

Det bør vurderes om man skal legge tak på tilleggsprisingen. Maksprisen er ikke lenger en makspris så lenge det kommer tilleggskostnader som vi som foreldre ikke har mulighet til å si nei til.

Programsekretariatet sa...

anonym:
Jeg skjønner. Diskuterer dere dette i FAU?

Anonym sa...

Nei, vi har ikke diskutert det i FAU. Det er ingen foreldre som har bedt oss ta det opp. Skulle det komme ønske fra ledelsen i bhg om å øke tilleggskostnaden, vil det nok bli mer prat rundt det enn det er i dag.

John-Arne Nyland sa...

Barnehage er en kommunal tjeneste. Hvorfor skal det være differensiert betaling for denne tjenesten ? Er da neste forslag differensiert renovasjonsavgift ? differensiert feieavgift ? Utgjevningstiltak har vi allerede på skatteseddelen vår. Kjøper jeg en kommunal tjeneste vil jeg betale det samme som alle andre !

Programsekretariatet sa...

john arne nyland.
Spørsmålet er om vi skal kunne åpne opp for at tilbudet utvies - mot utvidet betaling.

Litt tilsvarende man har i hjemmetjenesten i Oslo. "Standardtjenesten" er den samme, men så kan man kjøpe tilleggstjenester.

John-Arne Nyland sa...

Barn er det mest verdifule for et menneske. En ordning hvor det blir muligheter for de rike/eiten å kjøpe seg en bedre tjeneste når det gjelder barn skal man være veldig forsiktig med å programfeste. Det er akseptert at de med penger kjøper seg større hus, dyrere bil osv osv men når det gjelder barn så rører det noe helt spesiellt i det enkelte menneske. Jeg tror rent strategisk bør Høyre være forsiktig med å "elitisere" noe som gjelder de små barna.

Programsekretariatet sa...

jorn-arne:
Skjønner bekymringen din!