fredag 29. februar 2008

Nordisk forsvarssamarbeid

På gårdagens forsvarspolitiske konferanse hadde vi invitert Rolf Gunnarsson (M) nestlederen i den svenske forsvarskomiteen (altså fra Riksdagen) til å si noen ord om det. Og han er uenig med dem som mener deler av de nordiske landene skal avvikle enkelte våpengrener og rendyrke kun en.

Det betyr ikke at svenskene ikke er for nordisk samarbeid. Neida, men det er da snakk om å samarbeide om innkjøp av utstyr - felles utstyr er mulig å låne av/til hverandre. Det er snakk om felles utdanning, forskning. Blant annet.

Synspunkter?

2 kommentarer:

Nyland sa...

Sverige er et meget interesant land å samarbeide med, men de er jo ikke medlemm av NATO. Dessuten vil de sikkert tvinge oss til å kjøpe alt som Bofors, SABB og Hegglunds produserer :-(

Programsekretariatet sa...

john-arne:
Poengene dine ble i grunnen tatt opp på den samme konferansen. En annen side ved EU er jo at de er EU-medlem - man kan da se for seg gjensidig nytte på et vis :-)

Så oppfattet jeg Gunnarsson dithen at hans ambisjon ikke nødvendigvis er innkjøp av svensk materiell. Det nordiske markedet er åpenbart for lite til å alene å kunne sikre lønnsomhet i de selskapene (når det gjelder militært utstyr).