onsdag 20. februar 2008

Overvåking når nye høyder

Denne gangen er det ikke snakk om storebror, men alle småbrødre og småsøstre som skal kikke deg i kortene. Regjeringen legger nå frem en forskrift den har lovet lenge (hm..et av de få løfter den ser ut til å holde), om at tillitsvalgte skal få innsyn i lønns- og arbeidsvilkår. Begrunnelsen er bekjempelse av sosial dumping.

Regjeringen stoler tydeligvis ikke på sitt eget forvaltningsorgan: Arbeidstilsynet. Hva annet kan være grunnen til at tillitsvalgte nå skal få innsyn i de samme opplysningene som Arbeidstilsynet, om vilkår hos en bedrifts underleverandører: Arbeidsavtaler, lønnslipper og timelister?

Etter hva jeg begynner å forstå synes liberalister at overvåking ikke er noe problem, "man har da ingen ting å skjule". Dem om det. Gi meg en prinsippiell og saklig god begrunnelse for at tillitsvalgte nå skal opptre som lokale Arbeidstilsyn. Litt på siden av saken; Arbeidstilsynet har klart definert oppdrag og et regelverk å forholde sg til. Men hva med de tillitsvalgte: Hvem skal kontrollere at de de ikke misbruker sin posisjon og opplysningene de får innsyn i?

Hrmf.... ikke bra.

3 kommentarer:

Solvik sa...

Du skriver:
"Etter hva jeg begynner å forstå synes liberalister at overvåking ikke er noe problem, "man har da ingen ting å skjule".

Jeg lurer på om du har begynt å røyke sokkan dine? Ikke mange liberalister som har det synet som du fremfører.
Hilsen en liberalst.

Programsekretariatet sa...

solvik:

Etter flere overvåkingsdebatter, blant annet på denne bloggen, er det faktisk inntrykket som ettelates. Uten noen form for innhalering :-)

Godt å høre at det finnes unntak!

Brille sa...

Må bare utrykke støtte til solvik =)