onsdag 25. juli 2007

Sunny beach - hvem har ansvar

Jeg er bare nødt til å ta et skritt til siden, og reflektere litt over all volden på Sunny Beach i Bulgaria. Dette er ikke nytt, men stedet er et annet. Lenge har ungdom reist på ferie til syden - for å "more" seg.

Vold finner sted og hva skjer. Reiseselskapene stilles til ansvar, og man krever at bulgarsk politi må lære seg engelsk (hvem blir den første til å kreve at de skal lære seg norsk?).

Talsmann for reiselivsnæringen tar til motmæle: Foreldre og foresatte har ansvar for sine barn inntil de er blitt myndige. Det ansvaret kan de ikke fraskrive seg. Nei nettopp.

Og at bulgarere skal lære seg engelsk? Hva slags krav er det.

Jeg er veldig enig i at vold og ulovligheter skal slås ned på og etterforskes alle steder. Men oppriktig talt - skal man være fullstendig blottet for å måtte ta ansvar for egne handlinger? Ryktene er ikke nye, hvor forbannet blåøyd er det lov til å være?

3 kommentarer:

genese sa...

Her har jeg nok et blandet syn på dette. For det første: kriminaliteten florerer på stedet, korrupsjonen blomstrer, også i politiet. For det andre: dersom stedet skal fremstå som seriøs turistdestinasjon, må politiet kunne snakke engelsk, i alle fall noen.

Det over er egne erfaringer etter en uke på stedet i sommer.

Så er det klart at det vi så av natteliv, og turisters uansvarlighet, etter midnatt, er en ren invitasjon til bråk og vold. Og enda mer blir det, når det er kjent at politiet "ser en annen vei" mot litt godtgjørelse, uansvarlig ikke å forsøke å ta vare på seg selv. For det gjør faktisk ikke turistene etter midnatt.

Så må EU sørge for at det mest korrupte landet i Europa faktisk gjør noe med problemet, noe Bulgaria i liten gard har hatt evne til å gjøre. Og det må sørges for lønninger til å leve av, for så langt stiger bare prisene, lønningene er ike til å leve av. Og der ligger også kilden til mye av kriminaliteten.

Programsekretariatet sa...

genese: jeg kan godt modifisere meg litt - jeg er enig i det du skriver. Likefullt synes jeg det er all grunn til å reagere på den ansvarsfraskrivelsen som mange voksne gjør. Som foreldre eller foresatt kan man ikke fraskrive seg ansvar for sine barn. Heller ikke når ungene får lov til å reise til syden. Det er naivt å tro at det ikke blir fyll og uro. Når man i tillegg reiser (sender barn) til et land som man også vet (bør vite) sliter med korrupsjon og kriminalitet - vel...

genese sa...

Det siste er jeg enig med deg i: Når foreldre sender barna på sydentur, er det de som har ansvaret. Det ansvaret kan ikke legges over på reiseselskapet. Da får de sende baran på en ferieklubb eller noe slikt i stedet, der det er noen som faktisk sier de vil ta det ansvaret. Gjør de ikke det, er det et foreldrevalg, og et foreldreansvar.