fredag 17. april 2009

Statskapitalisme og hjerterått løftebrudd

Det kan virke som om dette er de egentlige overskriftene for det landsmøte som står for døren denne helgen.

Aker-saken viser hvor uproff staten er som eier i privat næringsliv. Likevel vil sentrale AP-topper ha mer statlig eierskap. Staten kan spille en viktig rolle når en ny industri skal utvikles - slik det skjedde i oljealderens barndom. Men hva er den gode begrunnelsen for at staten skal gå inn som minoritetsaksjonær i en privat virksomhet? Drivkraften i enhver privat virksomhet er å tjene penger og drive fornuftig - dvs omstille når det trengs, avvikle gammeldags virksomhet og bygge opp ny og fremtidsrettet virksomhet. Dette er ikke statens kjernekompetanse.

Ap lovet at eldreomsorgen skulle skinne i valgkampen for 4 år siden. På lørdag skal AP hylle Gros 70 års dag. Du vet - hun som i 1985 refset Høyre for å føre en hjerterå politikk og krevde at regjeringen gikk av fordi 50.000 mennesker sto i helsekø. Vil hun benytte landsmøtets talerstol til å rette samme pekefinger mot dagens hjerterå regjering? Du vet - den som har reversert den forrige regjeringens politikk der Høyres helseminister fikk fjernet helsekøene. Dagens regjering med sin aversjon mot å bruke alle gode krefter, i dette tilfelle private helse- og omsorgssituasjoner, gjør at titusener igjen må stå i helsekø. Dette er ikke bra. Regjeringen nekte å snakke om det, og forsøker tilogmed å kneble ytringer om helsekøene.

I tillegg er situasjonen lite lystig på andre områder:
Finanskrisen har rammet landet og vi har nok ikke sett de siste oppsigelsene ennå. Anslagene for arbeidsledigheten er at den vil stige til 100.000/150.000 ila 2009. Kriminalitetsstatstikken er lite hyggelig lesning og det er mangel på politifolk over hele landet. Barnevernet har det krevende. Veiutbygging går sakte.
Alt dette skjer i en periode hvor landet aldri har vært så beslått med penger til å bygge samfunnet og gjøre det sterkere. Det er nesten imponerende hvordan regjeringen med AP i spissen har klart å skusle bort muligheter på denne måten.

Nå trenger vi mer en noensinne et ansvarlig parti som kan føre landet styrket ut av krisen og skape trygghet og optimisme.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skal Høyre komme tilbake til gamle høyder, må dere bl.a. bli mer aggressive og f.eks. understreke i debatter om Aker-saken at Frp stemte for statens kjøp av aksjer i 2007, mens Høyre stemte mot. Det er jeg ikke sikker på at alle har fått med seg. At Aker Solutions sågar må ta opp lån for å dekke sine oppkjøp, som i sin tur vil avkreve statlige midler - med andre ord skattebetalernes penger, er noe Høyre i større grad burde trekke frem som et argument mot dagens omfattende statlige eierskapspolitikk. Jeg er overbevist om det ville styrke Høyre i opinionen. Det er mange der ute som sympatiserer med Høyre og vurderer å stemme på partiet, og noen av disse kan bli overtalt som en følge av Høyres troverdighet i Aker-saken. Det fordrer imidlertid at Høyre tør avkle Frp.

Programsekretariatet sa...

Anonym:
Budskap mottatt - tror forøvrig du har rett. Egentlig er det jo bare snakk om å være KLAR OG TYDELIG.