Det skjer mye i det norske forsvaret.
Forsvaret har de siste årene vært gjennom kraftig omstilling. Materiell er i ferd med å oppgrades/skiftes ut.Kanskje ikke i et tempo alle er komfortable med. I tillegg har norske styrker bidratt i stadig flere operasjoner utenfor landets grenser, blant annet under FN-paraplyen. Og når det gjelder førstegangstjenesten har det også vært en utvikling blant annet med å åpne opp for at jenter kan søke og gjøre karriere.
Så er det spørsmål om jenter også skal omfattes av obliogatorisk verneplikt, deretter kommer også spørsmålet: Skal vi fortsatt ha obligatorisk verneplikt i Norge? Eller skal vi satse på et eliteforsvar tuftet på verving og høyteknologisk utstyr? Dersom vi fortsatt skal ha verneplikt - hvor lang/kort skal den være? Allerede er det jo også endel forandringer på det.
Hva mener du?
mandag 16. april 2007
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
3 kommentarer:
På grunn av de store strukturendringene i forvaret har man ikke lenger behov for flere enn ca halvparten av de mannlige årskullene. Allikevel er det viktig å beholde prinsippet om verneplikt, både av hensyn til de vernepliktige selv og av hensyn til forsvaret.
En eventuell overgang til et proffesjonelt forsvar basert på vervede mannskaper kan fort utvikle "macho"-miljøer som vi har sett i enkelte andre land. Det er ingen tilfeldighet at vi svært skjeldent ser utvikling av slike miljøer i norske styrker. Det er heller ikke mange andre land som har soldater med så høy allmennutdannelse som hos oss.
Dette kan vi etter min mening takke vernepliktsordningen for.
verneplikt er ikke det samme som tvungen førstegangstjeneste.
USA har også verneplikt. men allikevel et profesjonelt og frivillig forsvar.
yosh: Hovedspørsmålet er fortsatt: Skal vi innføre et profesjonelt forsvar i Norge? Eller skal vi opprettholde dagens ordning (med eller uten obligabtorisk førstegangstjeneste også for jenter)?
Legg inn en kommentar