torsdag 12. april 2007

Sexhandel

Verdens eldste yrke. Skal dette kriminaliseres eller ikke - dvs kjøp av sex? I denne saken er man nok enig om målet - hensyn til kvinnene.

Blir det bedre for kvinnene dersom kjøp av sex blir forbudt? Bidrar det til mindre handel, og mindre trafficking også? Får kvinnene det bedre? Eller fører dette til at miljøet går under jorda, blir mer uoversiktelig og brutalt? Er det bedre å gå motsatt vei og etablere horehus? Bør dette yrket "normaliseres" slik at kvinnene lettere kan oppgi inntekt, betale skatt og dermed opparbeide seg rettigheter som andre arbeidstakere - pensjon, sykefraværsordning?

Debatten er krevende og både entydige og uklare fakta svirrer rundt. Skal man lytte til kvinnene selv - og er man sikker på at man får representative svar? Eller skal man være strengt prinsippiell?

Hva mener du?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er vel ike tilhenger av horehus, men det er farlig for kvinnene om kjøp av seksuelle tjenester blir forbudt. For, som du sier, trafikken vil fortsette i det skjulte. trolig i mindre omfang, men i kanskje farligere former. Erfaringene fra nabolandet forteller vel ikke at det har blitt mindre prostitusjon etter at forbudet ble inført.

Programsekretariatet sa...

genese: apropos erfaring fra naboland. Det ble i gårsdagens TV-debatt henvist til Sverige som for noen år siden kriminaliserte sexkjøp. Så er man faktisk usikre på erfaringene av det. Derfor har man visstnok i år satt i gang (bestemt seg for) å forske på saken. Hvilket betyr at vi dessverre ikke har klare erfaringer fra Sverige å se på - ennå.

Anonym sa...

Uansett er det noen fakta som etter min mening står sterkt:

1. INGEN politiske partier i Sverige ønsker å gå tilbake til å legalisere kjøp av sex

2. Politimesteren i Oslo ønsker kriminalisering

3. Etterhvert som naboland kriminaliserer vil presset mot Norge øke. Traficing-miljøet vil favorisere land hvor prostitusjon er legalt.

Ellers forundrer det meg at ikke myndighetene gjør noe i forhold til en åpenbar unndragelse av skatt. Er disse tjenestene f eks momsbelagt ? Har man egentlig noe kontroll på dette i det hele tatt ?

Programsekretariatet sa...

anonym: gode poenger. Men så vidt jeg har oppfattet sitter flere svenske politikere og venter på evalueringen. Er derfor litt usikker på hvor standhaftige de er på å holde fast ved standpunktet sitt.

I Dagsavisen i dag kan vi lese at de nigerianske kvinnene "raser mot forslaget om sexhandelen skal kriminaliseres":http://www.dagsavisen.no/innenriks/article2708763.ece

Hva mener du om det?

Anonym sa...

Ser ikke bort i fra at de på tross av "bakmenn" har et materielt bedre liv her enn alternativet å måtte returnere til hjemlandet.

For andre selvstendige prostituerte er motstanden mot kriminalisering relativt ukomplisert; de vil jo miste inntekt !

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Programsekretariatet sa...

anonym: Debatten dreier seg ikke om at det skal bli ulovlig å SELGE sex, derimot at KJØP skal bli ulovlig. Dvs en eller annen form for straffereaksjon overfor horekundene.

Programsekretariatet sa...

Programsekretariatet har fått reaksjon på at anonym har moret seg med å navngi personer. Har derfor slettet den kommentaren, og limte den inn igjen her, men nå uten navnhenvisning. Utover det er kommentaren gjengitt i sin helhet:

anonym sier:
Hvis jeg som mann har lyst til å ta meg betalt 200 kr for å ha sex med nabofrua, hvorfor skal ikke det være lov? Skal nabofrua puttes i fengsel av den grunn?

Hvis jeg som mann har lyst til å betale nabofrua (eller frua fra en annen bydel) 200 kr for å ha sex med meg, hvorfor skal ikke det være lov? :-)

Kjønnsmarkedet vil jo uansett handle om penger som skifter hender.