tirsdag 3. april 2007

Skatteøkning i 2006: 25%

Nei det er ikke tull, (ikke helt i allefall). Og ja - de rødgrønne lovet at skattenivået skulle være på samme nivå som før de tok over. Hva har skjedd? Regjeringen har bestemt at verdien av egen bolig skal oppjusteres med 25% fra foregående år. Dermed øker skattegrunnlaget for formuesbeskatning av egen bolig kraftig.

"De rikeste har råd til det." Ja det er det liten grunn til å tvile på. Men i Norge er det slik at de aller fleste eier egen bolig; å påstå at alle er "rike" er for dumt. Dette er enda en skatteskjerpelse som rammer dem som sliter.

Hva så med skatteløftet til regjeringen, er det holdt? Gudene vet. De fleste andre løfter er brutt, så det er god grunn til å regne med at dette også er gått fløyten. Riktignok fikk bøndene i fjorårets inntektsoppgjør solid skattelette gjennom økte subsidier og avskrivningsordninger i størrelsesorden MILLIONER av kroner. Med den letten som utgangspunkt er det selvsagt rom for å legge på skattene andre steder - slik at totalen blir omtrent uendret. Noen vil kalle det talltriksing og veldig skjev inntektsfordeling. Det bryr ikke regjeringen seg om.

Moralen er - lever selvangivelsen med et smil. Og for de som eier egen bolig - betal den økte formuesskatten med trygg forvisning om at dette er villet rødgrønn skattepolitikk.

Er det noen andre som stusser over dette?

1 kommentar:

Sigve Indregard sa...

Bevisst villedning er ikke et spesielt verdig utgangspunkt for politisk debatt, spesielt ikke når det kommer fra såpass velinformert hold som partiet Høyre. De rødgrønne lovte altså å holde det totale skattetrykket konstant, og har ikke brutt noen løfter ved å omfordele innenfor denne rammen.

Vel 23 % av Norges befolkning leide bolig i stedet for å eie i 2001. Det er all grunn til å tro at disse er fattigere enn andre. I tillegg vet vi definitivt at det er de yngste blant oss som står uten bolig. Videre vil en slik økning i verdifastsettingen i boliger ramme de med de største boligene mer enn de med mindre boliger, fordi det er en (ganske høy) bunn på formuesskatt.

Følgelig er dette en klart progressiv skatteprofil, der en større byrde legges på de som har store, verdifulle boliger. "Noen vil kalle dette talltriksing og veldig skjev inntektsfordeling". Tjaa. Det berører kanskje ikke inntektene i så veldig stor grad, men hvis du mener "byrdefordeling" sørger altså dette for at en større del av byrdene legges på de som har mest. Altså fullstendig i tråd med det de rødgrønte lovte før valget, og har lovet til alle tider.

At du/dere er uenig i politikken, betyr ikke at noen har brutt noen løfter. Hold dere til saken.