onsdag 11. april 2007

Plan- og bygningsloven

Noe så gørrkjedelig,tenker du vel nå. Joda, må innrømme at dette ikke er noen kioskvelter. Men dette er noe som påvirker hverdagen til oss alle, og som avstedkommer kraftige reaksjoner i enkelte saker. (ikke loven i seg selv, men det den regulerer).

I rapporten "Norge - mulighetslandet" som ble lagt frem for en tid siden av Høyres distriktsutvalg, foreslås en rekke tiltak knyttet til distriktspolitikk. Noe av dette berører altså plan- og bygningsloven. I rapporten foreslår utvalget blant annet at:
- Terskelen for sentrale myndigheter til å gripe inn (i planprosesser) skal være svært høy. Det skal tunge nasjonale interesser til. Det er kun i helt spesielle saker hvor lokalt selvstyre skal overprøves.
- Vilkår for å legge inn innsigelser i planprosesser bør endres og omfanget av hvem som har anledning til å legge inn innsigelser bør reduseres.
- Lov om motorisert ferdsel i utmark må revideres.
Dette høres kanskje selvsagt ut, men er det ikke. Høyres distriktsutvalg ønsker å styrke det lokale selvstyret også i byggesaker, og mener det nå er for store muligheter for statlige myndigheter til å komme med innsigelser. Den muligheten er også blitt utvidet av dagens regjering.

Hva mener du?

hm.. jeg lurer på om noen i det hele tatt orker å mene noe om dette. Debatt om plan og bygningslov i cyberspace, litt pussig kanskje ;-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er i prinsippet enig. Spørsmålet er hva som skjer i vernesaker, der jeg nok opplever at det er mye lokal inkompetanse, eller heller slik at slike hensyn skyves til side for arbeidsplasser o.l.
Sitter eller med blog i et vernet område, som nå blir helt ødelagt fordi det er nye saksbehandlere i kommunen, og fylkeskommunen har gitt opp hele kommunen. Trist, for her hadde vi trengt andre rammer.
Så jeg er ikke entydig enig. Men er enig i at terskelen bør være høy.

Programsekretariatet sa...

genese: Dilemmaet du tar opp viser jo hvor krevende dette er. "Trillemarka" er et annet eksempel som avdekker konfrontasjon mellom stat og lokalmiljø. Overordnet vernehensyn - lokal eiendomsrett.

Men det kan vel ikke unnslås at loven bidrar til byråkratisering - og spørsmålet er om lovverket nå er blitt for rigid. Det mener i allefall Høyres distriktsutvalg.