torsdag 29. mars 2007

Lønnsomt underskudd

Som regel når man får underskudd må man rydde opp. Den som tar opp lån må betale tilbake - med renter. Dette er hovedregelen. Vil du vite hva unntaket er?

S Y K E H U S F O R E T A K E N E

Foretakene fortsetter å gå med dundrende underskudd. Kun én styreleder har klart å holde budsjettbalanse. Hun ble belønnet med å få fyken, av regjeringen. Helsevesenet er viktig tilbud. Dermed er stortinget nødt til å putte inn flere hundre millioner kroner i ekstra driftstilskudd til helseforetakene. Saken ligger nå i stortinget og får vel bred om ikke full oppslutning.

Er det virkelig slik at helseforetakene ikke kan gå i økonomisk balanse? (Da må vi se bort fra tidligere Helse Sør som klarte det. Er det noe å lære derfra forresten?) Hva er egentlig problemet med helseforetakene og denne styringsreformen? Har vi for sentraliserte sykehusvesen? Bør det være flere mindre og lokale enheter? Dette er kanskje litt trauste spørsmål, men samtidig viktig. Det har jo å gjøre med å sikre helsetjenesten til befolkningen.

Hva mener du?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg tror at vi er mest tjent med at sykehusene styres direkte av helsedirektoratet, evt at det opprettes et sykehusdirektorat.

Fordel: Likhet i hele landet og et klart politisk ansvar hos helseministeren.

Ellers bør det av faglige grunner satses på færre og større sykehus.
Bare på den måten kan man forsvare investeringer i moderne og kostbart scanningsutstyr og sikre høy medisinsk kompetanse.

Programsekretariatet sa...

anonymus: Hva tenker du om lokalsykehus i denne sammenheng?

Anonym sa...

Lokalsykehus kan fort gi en falsk trygghet. Ofte er det mangler på spesialkompetanse og avansert utstyr. Størrelsen gjør at de faglige miljøene ofte blir små. De bør derfor vurderes nedlagt.
Så får man innenfor akuttmedisin i stedet satse på fly/helikoptertransport der det er nødvendig.
Lokale fødeavdelinger er en annen diskusjon, men noen fagfolk mener at det også her er tryggest med en tilknytning til et større sykehus.

Programsekretariatet sa...

anonymus: interessante synspunkter, men ser du for deg at utfordringene er forskjellige i ulike deler av landet? Finnmark fylke er litt mer krevende å dekke enn f.eks Oslo?

Anonym sa...

På grunn av særlig lange avstander kan det være fornuftig å beholde de to lokalsykehusene i Finmark (Kirkenes og Hammerfest) selv om hele fylket ikke har fler enn 73 000 innbygere.

Ellers får man sørge for at legesentra kan utføre nødhjelp før videretransport til sykehusene.

Anonym sa...

Hva med private klinikker hvor regningen dekkes (i det minste mer enn 50%) av staten? Det har jo fungert glimrende som supplement og for å få ned køene. Synd at de rødgrønne gjør alt de kan for å begrense bruken av dette.

Programsekretariatet sa...

plaster: Enig! Dessverre er det ikke bare innenfor helsevesenet at regjeringen bekjemper enhver form for private eller ideelle løsninger.

Målet burde være å sikre et kvalitativt godt tilbud på en rekke områder. Det viktigste må vel være at jobben blir gjort, enn hvem som gjøre det?