fredag 30. mars 2007

Hvor mange hender trenger vi - egentlig?

10.000 nye hender (eller var det hoder?) ble lovet. Det er fortsatt uklart om dette skulle skje raskt eller over laaaaaaang tid. Det som egentlig er interessant å dvele ved, er imidlertid hva behovet vil være fremover. Hvilke hender vil vi trenge?

Noen har sammenliknet pleiebehovet med prognosene som ble laget den gang telefonsentralene eksisterte, hvor man måtte ringe og bli koblet videre ved hjelp av sentralbordamen. De som den gang så for seg at alle skulle få telefon, understrektet at da måtte man ansette M A N G E nye operatører. Hm, tenk om vi i dag i mobilens tidsalder, skulle være avhengig av å ringe via et sentralbord. Hvordan skulle vi håndtert SMS?

Kan vi trekke parallellen til pleiesektoren? Det er ingen tvil om at antall eldre og pleietrengende øker. Men er det slik at alt arbeid fortsatt må utføres som i dag? Eller er det utviklingsmuligheter innen dette yrket også?

Hva tror du? Hva er behovet i pleie og omsorgssektoren?

4 kommentarer:

Lothiane sa...

Det er vel ikke helt sammenlignbart, kanskje? Teknikken utvikler seg stadig - men omsorg for mennesker kan vel strengt tatt ikke gjøres så veldig annerledes enn nå. Uansett hvor mange tekniske hjelpemidler vi kan få, vil det fortsatt være behov for noen som kan stelle, vaske, følge, mate, gi medisiner osv osv. Hvordan kan dette egentlig gjøres annerledes?

Programsekretariatet sa...

lothiane: Jeg ventet på den kommentaren - ikke minst fordi tenkt den samme tanken selv.

Men hva er egentlig omsorg og pleie på et sykehjem f.eks. Det er ikke minst mye tunge løft. Nå har mye skjedd på den fronten med stadige nye tekniske hjelpemidler som gjør at man faktis ikke trenger så mange hender til å løfte en person. Det er slike ting jeg tenker på. Pleie innebære en rekke arbeidsoperasjoner som kanskje kan gjøres på en annen måte. Og slik minske behovet for flere løftehender, samtidig som omsorgen blir bedre fordi man blir mindre utslitt.

Det er mulig dette er naivt. Samtidig er det lite som bringer utviklingen fremover ved å si at "slik har det alltid vært, og derfor skal det forbli slik".

Den største fellen er å tenke unyansert om pleie- og omsorgsyrket og helsevesenet. I Japan har man f.eks kommet langt i å bruke håndholdte PCer for løpende journalføring. Hvorfor gjør vi ikke mer av slike ting? Administrasjon og ikke minst planlegging av undersøkelser og operasjoner slik at de går smidigere, er viktig både for ung og gammel. Ingen skal fortelle meg at norsk helsevesen ikke har forbedringspotensial på bedre koordinering. Dette er også en side av pleien- og omsorgen; men som mange glemmer.

Anonym sa...

Hvor mange hender i omsorgen økes ved å ansette flere? Omsorgsyrkenes fremste problem er ikke utelukkende underbemanning, men et meget høyt sykefravær. Da sykefraværet gikk ned i 2004 øke andelen hender i omsorgsyrkene på en måte som ville gjort Stoltenberg og gjengen i stand til å redusere sin ambisjon om å ansette ti tusen flere (eller var det fem tusen? Blir aldri helt sikker på om det var 10 000 varme hender, altså 5 000 mennesker, eller om det var 10 000 mennesker).

Programsekretariatet sa...

cracked actor: Det er nok flere som er litt usikker på hvor mange hender/hoder regjeringen egentlig mener - og forøvrig tidshorisonten for dette..