onsdag 14. mars 2007

Bare du er blond, blåøyd og smart

...ja da vil vi ha deg. Mener vi dette?

Innvanderingsdebatten i Norge er pussig. Unyansert vil noen kanskje si. Realiteten er at siden 1975 har innvandringen til Norge vært streng. Samtidig har EØS-avtalen gitt oss et felles arbeidsmarked med EU hvor det fortsatt gjelder noen overgangsordninger, men det er kommet mange arbeids- og tjenesteinnvandrere fra særlig Baltikum og Polen.

Det er mangel på arbeidskraft, tilogmed polakkene begynner det å skorte på. Debatten om innvandringen stopper likevel ikke. Det kommer jo noen asiatere og afrikanere - hvor den siste gruppen spesielt er tungt representert i arbeidsledighetsstatistikken. Kompetanse er et nøkkelord, opplæring et annet.

Men, helt oppriktig og prinsipielt - hva slags innvadringspolitikk skal vi ha i dette landet? Er det greit å tømme noen land for den arbeidskraften de selv trenger?Er det greit å nekte noen å flytte for å bruke egen evner andre steder?

Eller skal vi rett og slett stenge grensene fullt og helt? Så får vi avvikle en hauge med jobber som nordmenn ikke lenger vil ha og heller la dem stå ubesatte.

Vi er klar over at dette innlegget kan føre til en opphetet debatt men velger foreløpig ikke å forhåndsmoderere kommentarene. Vi ønsker at så mange som mulig skal slippe til med sine meninger og oppfordrer derfor til saklige begrunnelser for de
ulike synspunktene.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hva med å åpne grensene helt slik at folk kan søke sin lykke hvor de selv måtte ønske?

.. Selvfølgelig må velferdsstaten vike i så tilfelle, men det er da verd det?

Eirik Løkke sa...

Prinsippielt støtter jeg Tormod. Men et mer "realistisk" eller kompromiss om du vil er å si at alle som ønsker å søke jobb i Norge automatisk får opphold i 3 måneder (situasjonen i dag er at det tar UDI mange uker å godkjenne høyt kvalifisert arbeidskraft, det er jo skandaløst).

Og videre at hvis alle tillates å komme så kan de ikke motta trygdeytelser de første to årene, evt si at de ikke skal være en "velferdsbyrde" for landet de første årene. Det er en uheldig forskjellsbehandling, jeg ser det, men likefullt tror jeg det er verdt det, fremfor å stenge grensene.

Anonym sa...

Høyre bør også ta debatten. Det er ingen tvil om at foreldrene til det barnet som skulle begynne på en skole på søndre Nordstrand fikk en utfordring når de oppdaget at deres barn var de eneste på skolen som var etnisk norsk.
At antallet muslimer blir så stort i enkelte bydeler i Oslo at det blir den dominerende kulturen. Denne ghettoiseringen blir bare enda mer aksentuert etterhvert som denne andelen av befolkningen øker. SSB spår nøkternt et antall på over 1 mill muslimer i Norge i 2050.

Hvordan skal Høyre på en seriøs måte møte denne utfordringen med basis i en liberalkonservativ tradisjon ?

Høyre må fremstå med en anstendig flykning- og innvandringspolitikk. Partiet må vise fornøden romslighet og ikke minst imøtekommenhet og gjestfrihet ovenfor våre nye landsmenn. Dette gjelder ikke minst ovenfor kvoteflykninger som trenger omsorg fra et rikt land.

For arbeidsinnvandring innenfor EØSområdet bør markedet selv regulere dette.
En antatt økonomisk fremgang i de østeuropeiske landene vil uansett begrense dette fenomenet på sikt.

Samtidig må vi skjerme om våre nedarvede verdier og ha fornuftige svar på bekjempelse av kjønnslemlestelse, unnlatelse av å lære norsk språk og tvangsekteskap.

Superliberalerne med Ayn Rand i bokhyllen og bostedsadresse på Frogner får heller leve i sin egen naive verden.
Man må ikke være professor for å skjønne at helt åpne grenser vil tiltrekke millioner av mennesker fra u-landene, noe som vil medføre et totalt økonomisk sammenbrudd.

En eller annen form for innvandringsstopp må vi derfor fortsatt (dessverre) ha.

Programsekretariatet sa...

Denne debatten er krevende, noe som også gjenspeiles i kommentarene som bidrar til å få frem ulike sider ved dette; både prinsipielt og pragmatisk.

ared: Det var meningen at overskriften skulle provosere, ja.

anonymus: Høyre initierer denne debatten nå på bloggen ;-) I tillegg: I neste debatthefte som vi håper å få publisert mot slutten av måneden, vil en lengre artikkel skrevet av Torkel Brekke ved UiO, ta for seg disse problemstillingen grundigere. Da inviteres hele organisasjonen til debatt om blant annet dette.

tormod/kapitalismus: Ja,hvorfor ikke åpne grensene helt?!

alle: Man bør på et tidspunkt ta inn over seg at det ikke er så sikkert at Norge er det forjettede land for hele verden, eller at millioner av mennesker har råd til å reise hit. Migrasjone innen EU er eksempelvis på kun et par prosent. Med økt levestandard i EU er det grunn til å tro at arbeidsinnvandringen vil avta.

Det er også mulig å ha "fri flyt" med krav om at man må kunne forsørge seg selv. Det er faktisk realiteten innen for EØS.

Hvs vi må ha innvandringsstopp, hva skal den være begrunnet i: Kompetanse (utfra det norsk arbeidsliv trenger - hvilket ikke nødvendigvis betyr at en IT-konsulent må kunne norsk), geografisk bakgrunn (fordi vi liker "vestlige" bedre enn andre), alder (?),rett og slett evne til å klare seg selv øknonomisk. Utfordringen er at landet trenger arbeidskraft - vi har ikke nok selv - skal vi da likevel nekte å ta i mot nye arbeidstakere?

Anonym sa...

:

Global Axess
En tredje muslimsk offensiv mot Europa?
Gäst i Global Axess är Lars Hedegaard, historiker, författare, journalist och chef för det danska Trykkefrihedsselskabet. Han har sedan 90-talet studerat islams inverkan på europeisk och västerländsk civilisation. Programmet sändes första gången den 15:e oktober 2006.

http://webbtv.axess.se/player.aspx?id=143#

http://gatesofvienna.blogspot.com/2007/03/its-going-to-be-like-lebanon.html

Programsekretariatet sa...

It's Going to be Like Lebanon": hm.... jeg får litt assosiasjoner til Korstog og misjonærvirksomhet.

Men for å gå tilbake til spørmålet: Vi trenger arbeidskraft i Norge. Skal vi ha åpne grenser - men kun for protestanter, til nød katolikker? Eller blir det litt tullete.. Hvilket prinsipp ligger i såfall til grunn? Neppe det om at ethvert individ er like mye verd..