tirsdag 27. mars 2007

La pappa være hjemme. Mor må jobbe!

Det vil antagelig bidra til å jevne ut lønnsforskjeller, skal vi tro gårdagens rapport fra Likelønnskommisjonen. Vel, det er satt litt på spissen - men problemstillingen er aktuell.

Kvinner tjener fortsatt mindre enn menn. I følge rapport fra likelønnskommisjonen tjener kvinner gradvis mindre enn menn dess flere barn hun får. Pussig nok er det motsatte tilfelle for mannen. Jo flere barn han får jo mer tjener han...

Nå er vel årsakene og sammenhengene litt anderledes. Noe henger fortsatt sammen med at arbeidsmarkedet er kjønnsdelt: Kvinner velger "kvinneyrker" som gjerne er lavt betalt, og menn det motsatte. Hva gjør vi med dette? Må kvinnen selv ta ansvar for å velge andre typer jobber? Det er tross alt ingen hemmelighet at noen yrker er bedre betalt enn andre. Har man ikke seg selv å takke når man velger en dårlig betalt jobb?

Hva med omsorgspermisjon? Det er ikke vanskelig å se at de som er hjemme med barn kommer på etterskudd i lønnsutviklingen. Bør ikke da fedre i større grad "presses" til å være hjemme? Eller for å si det på en annen måte: Mindre av fødselspermisjonen må forbeholdes kvinnen. I Island har de visstnok gjort nettopp det og delt fødselspermisjonen i 3: 1/3 forbeholdt mannen, 1/3 forbeholdt kvinnen, mens den siste 1/3 kan de fordele som de vil.

Hva mener du? Likelønn?

3 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Hvorfor kalles dette likelønn, når det egentlig er sluttlønnen som skal være den samme? Det vil jo faktisk si at kvinner må få mer betalt enn menn, siden kvinner av forskjellige grunner ofte jobber i yrker med lavere lønn, ikke jobber 100% stilling og at de (heldigvis) føder barn med tilhørende permisjoner.

Programsekretariatet sa...

bluewolf: Det korrekte er vel strengt tatt lik lønn for arbeid av lik verdi. Da erkjenner man at forskjellige jobber kan være like mye "verd".

Dette har imidlertid vært et tema i mange år, og fortsatt er det lønnsgap mellom kvinner og menn.

Hva mener du vi kan/bør/må/skal gjøre for å få bukt med dette? Eller er dette egentlig ikke så farlig...