NRK kan melde at Politidirektoratet har sagt ja til flere overvåkingskameraer i Oslo. Oslopolitiet har allerede 6 kameraer rundt Oslo Sentralstasjon, og kan dermed overvåke alt i området. De nye kameraene skal settes opp i Skippergata og langs Akerselva, hvor det foregår en mye narkotikahandel. Begrunnelsen er at dette vil forebygge kriminalitet.
Snikende økning av overvåking undergraver nesten umerkelig personvernet. Det skal være lov til å bevege seg i samfunnet uten at hver minste bevegelse blir sett av overvåkingsmyndighetene. Det lettvinte argumentet er selvsagt at dersom man ikke gjør noe ulovlig, så er jo ikke dette farlig. Spiller ingen rolle. Det går ut over personvernet.
Det som faktisk vil forebygge kriminalitet er flere politifolk i gatene, både i hovedstaden og byer og tettsteder over hele landet. Men neida, regjeringen ønsker ikke å bidra til å skape trygge lokalsamfunn. Så da er kanskje alternativet stadig mer overvåking? Er det greit? Skal det gå en grense noe sted?
onsdag 31. januar 2007
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
5 kommentarer:
Her tror jeg det er viktig at Høyre setter en grense. Tidligere har vi hatt en klar linje i forhold til overvåkning og personvern, dessverre har den blitt noe utvannet på flere områder.
Kameraer løser ingenting. Plata i slo er et godt eksempel. Det ble til slutt en arena for åpen omsetning av narkotika. Knvi og våpenbesittelse ble etterhvert så omfattende at politiet ikke turte å gå inn uten 2 bil-patruljer.
Plata var (er) et av Oslos mest kameraovervåkede områder.
Kameraer er kanskje godt for dokumentasjonen i ettertid - men hindrer ikke kriminaliteten i å skje. Innsatsen må derfor rettes mot mer politi i gatene, og bedre oppfølgning av "hverdagskriminaliteten"
Tenkt over det siste ordet? "Hverdagskriminaliteten" - En form for kriminalitet vi aksepterer på linje med morgenavisen, frokostblanding og møter på jobben.....
Personlig synes jeg det er mye mer skummelt ja tilogmed kvalmende at IFPI (www.ifpi.no) har fått fullmakt av datatilsynet til å registrere kallenavn, IP-adresse, tidspunkt og hva som lastes ned av norske fildelere.
Høyre sitter kanskje i glasshus her. Det er ikke lenge siden det var en borgerlig regjering. Uansett må vi akseptere at når Oslo politidistrikt ønsker flere kameraer, så gjør de selvfølgelig dette fordi de har gode erfaringer bla med ovevåkingen av Oslo S.
Eller er vel de fleste enig i at Oslo har for få politifolk i forhold til folketallet. En måte å løse dette på er å flytte ressursene fra distriktene og mot byområdene. Jeg tror på en nedlegging av lensmannsordningen og en mer sentralisering av politiressursene. Ambassadevakthold og fangetransport kan utmerket godt ivaretas av tjenestemenn uten politihøgskole eller alternativt av godkjente vaktselskaper.
jeg skjønner ikke helt den angsten for overvåkingssamfunnet. jeg mener at datatilsynet og andre organer tillater altfor lite. beskyttelsen av personvernet står mye sterkere enn argumenter for effektiv kriminalitetsbekjempelse. datatilsynet sa f.eks. nylig nei til at man kunne ta fartskontroller over lengre distanser med argument at man utifra disse dataene kunne spore hvor folk forflytter seg. jeg mener det er viktigere for folks trygghetsfølelse å fjerne fartsbøller fra veiene istedenfor å holde fast ved et predigitalt-ikkeovervåknings-urealistisk-idealsamfunn
anonymus: Å la f.eks. vekterselskaper håndtere fangetransport ol er i grunnen en god gammel tanke, som kanskje burde pushes mer. Synes det er en mer konstruktiv løsning enn å fjerne lensmenn fra distrikene. Det er tross alt ikke så mange av dem at det vil hjelpe mer enn det skader.
modernisert og global: debatten om overvåking og personvern splitter i grunnen Høyre ganske på midten. For mange er det en verdi i seg selv å kunne bevege seg fritt i samfunnet uten at noen skal se deg. Mer overvåking tror jeg fort blir en falsk trygghet. Det vi trenger er mer politi.
Legg inn en kommentar