torsdag 25. januar 2007

Bør juryordningen avvikles?

NOKAS-saken tok en uventet vending da fagdommerne satte juryens kjennelse til side i saken mot Thomas Thendrup. Kapitalismus, aka Eirik Løkke, skriver i sin blogg på www.minerva.as at det er gode grunner til å avvikle juryordningen.

"Hva skal vi med en jury hvis avgjørelse kun blir godtatt hvis fagdommerne er enig?", skriver han, og fortsetter: "Skal ikke juryordningen fungere nettopp som et bolverk mot embetsmannsstyring? Og hvordan skal dette være mulig hvis fagdommerne har anledning til å overprøve juryens kjennelse?"

Det er interessant spørsmål som fortjener å debatteres også her.

Resten av Løkkes blogg finner du på:
http://www.minerva.as/?vis=artikkel&fid=1171&id=2001200711201510569&t=Et%20angrep%20på%20juryordningen

3 kommentarer:

whistoslo sa...

Bør juryordningen avvikles? Ja, i dagens form! Enten må juryen pålegges å begrunne sitt standpunkt, eller så bør retten settes med både fag- og legdommere som i fellesskap avgjør skyldspørsmålet, akkurat som i Tingretten.

Anonym sa...

hvorfor ikke gå motsatt vei isteden, fjern fagdommernes mulighet til å tilsidesette juryens kjennelse.

Anonym sa...

Det grunnleggende problemet med dagens juryordning er mangelen på begrunnelse. Jeg har selv vært jurymedlem i en rekke straffesaker, og må si at nivået på diskusjoner ifm. skyldsspørsmålet er skremmende. Etter mitt syn er løsningen med meddomsrett - altså 3 fagdommere og 4 legdommere - en bedre løsning ift. å ivareta rettsikkerheten for de tiltalte.