mandag 8. januar 2007

Dement eldreomsorg

En norsk undersøkelse som nå blir offentliggjort i det medisinske fagtidsskriftet International journal of geriatric psychiatry, viser at 20 prosent av sykehjemsplassene er tilpasset demenspasienter. Samtidig har 80 prosent av pasientene ved norske sykehjem demens. Bare 3 prosent er helt uten tegn til svikt i hukommelse og orienteringsevne.

Det undersøkelsen visstnok ikke sier noe om, er situasjonen i hjemmene. Det er en målsetting å legge til rette for at eldre skal kunne bo i eget hjem så lenge som mulig. Og de blir boende stadig lenger hjemme sammenliknet med tidligere tider. Det medfører økt behov for hjelp i hjemmet av forskjellige art: tekniske hjelpemider, hjemmehjelp og hjemmesykepleie.

En sykepleier fortalte forleden at hun særlig er bekymret for alle demente eldre som bor alene hjemme. Da kommer spørsmålene: Er det mange av dem? Skal de tvinges inn på sykehjem eller andre institusjoner, eller skal det satses mer på spesialisering også i hjemmesykepleien? Hvor går grensen for hvor lenge man kan (får lov) til å bo i eget hjem?

Ingen kommentarer: