Innsatsen til Solidaritet i Polen bidro til kommunismens fall i sentral- og østeuropa og reetablering av demokratier. Fagbevegelsen var forøvrig godt støttet av den katolske kirke.
Nå kan vi lese at «Solidaritet» antagelig blir navnet på det nye partiet som skal oppstå fra asken etter RV og AKP. Partiet sikter seg inn mot velgerne på venstresiden i Arbeiderpartiet og LO.
Man kan neppe forvente at Solidariteten er den samme, dvs i form av budskap og verdier? Men. Hurra for mangfold.
tirsdag 6. februar 2007
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
6 kommentarer:
Tja, Solidarinosc oppstod som en pro-demokratisk sosial bevegelse og fagforening.
Pro-demokratisk er sentralt, og det finnes fremdeles en hel del folk i AKP jeg ikke ville kalle det (hele partiet prøver tross alt fremdeles å leve med Marx politiske filosofi).
Men "sosial bevegelse" står også sentralt. Fagforeningen finnes fremdeles, og jeg tror ikke akkurat de er "på lag" med Høyre ;). Hurra for mangfold, javisst.
Det blir forresten spennende å se om LO Ungdom selger sitt domenenavn solidaritet.no.
øyvind: det interessante med Solidarinosc er hvordan dette ble etablert som fagbevegelse, deretter tok steget inn i partipolitikken, og senere har gått vekk fra partipolitikken. Nå rendyrkes faglig arbeid.
Det er riktig at flertallet blant medlemmer i fagbevegelsen ligger på sosialistisk side. Samtidig er det et faktum at både medlemmer og tillitsvalgte finnes på høyresiden også.
En fersk undersøkelse fra Gallup avdekker at over 73% av befolkningen mener fagbevegelsen ikke bør ha partibindinger.
Det som er LATTERLIG er at den ikke sosialistiske siden i politikken har latt venstresiden få lov til å monopolisere begrepet solidaritet. Etter min mening er det f.eks. solidaritet i praksis å handle med u-land (ja til frihandel!!!)
Tja, Akcja Wyborcza Solidarność - det politiske partiet som vokste ut av fagforeningen i 1996 - finnes vel fremdeles? Ikke at de får noen stemmer, siden polakkene ser ut til å digge de ikke så veldig liberale Kacsynski-tvillingene, men likevel?
Besøkte Praha i januar. Ble fortalt at AWS er mer eller mindre dødt etter at de røk ut av parlamentet i 2001. For øvrig satt jeg igjen med et positivt inntrykk av Tsjekkia - her var det tydlige tegn på økonomisk fremgang etter at de ble medlem av EU.
For øvrig har sosialistene vært flinke til å bruke og holde på begreper som "solidaritet" "Nasjonal dugnad" "fellesskapet" godt blandet med negative uttrykk om motstanderne som "skattelette til de rike", "ut å shoppe", "bestemor på anbud" og ikke minst "kalkulatorpartiet". I forrige valgkamp ble denne retorikken ikke godt nok imøtekommet - her må Høyre bli flinkere.
Legg inn en kommentar