onsdag 28. februar 2007

LO i utakt med europeisk fagbevegelse

I går vedtok LO å be regjeringen om å utrede konsekvensene av EUs tjenestedirektiv, før det eventuelt innføres i norsk lovverk som en del av EØS-avtalen. Med en sterk radikal fløy i AP i tillegg til regjeringskoalisjon med anti-EU partiene SV og SP, blir det interessant å se om Stoltenberg også i denne saken til slutt gjør knefall. Denne treneringen er ledd i arbeidet for at Norge skal reservere seg mot direktivet.

Saken er interessant på flere områder. I denne sammenheng knytter det største paradokset seg til at LO her hjemme ikke er beredt til å støtte innføringen av direktivet - i kontrast til søsterorganisasjonene i Europa. Den europeiske fagbevegelsen (ETUC) har uttalt seg kritisk til deler av direktivet, men støtter likevel innføringen av det som nå er vedtatt. Gjennom sitt medlemskap i ETUC har både LO,YS og Unio direkte og indirekte allerde stilt seg bak denne støtten. Men ser ut til å ha "glemt" det...

Europeisk fagbevegelse støtter gjennomføring av det som er en av EUs grunnleggende fire friheter: Fri flyt av personer (arbeidskraft i tjenestesektoren). Begrunnelsen for støtten er at direktivet vil bidra til vekst, verdiskapning og arbeidsplasser - hvilket man trenger i mange land i Europa. I Norge, hvor vi er i ferd med å få mangel på arbeidskraft, opplever vi altså at fagbevegelsen ikke bryr seg om sine arbeidsledige kammmerater utenfor landets grenser.

Var det noen som snakket om solidaritet?

Ingen kommentarer: