fredag 31. august 2007

Appelsiner og jagerfly

"Valg av jagerfly ikke viktig del av forsvarspolitikken" sier Kristin Halvorsen til Dagbladet, og bagatelliserer at hennes nærmeste rådgiver samtaler med svenske våpenprodusenter. Vel, saken er kanskje blåst ut av proporsjoner og kanskje ikke.

Det jeg lurer på er om SV anser kjøp av jagerfly som uviktig, i motsetning til appelsiner. Det var jo nemlig kjempeviktig en gang i tiden mente (mener fortsatt?) SV - dvs boikott av appelsiner fra Israel.

Hm....det er kanskje appelsiner som er farlig?

For fulle mugger

Selv for den mest iherdige av oss, nærmer sommeren seg slutten. Så da er kanskje tiden moden for litt ettertanke om båtlivet til sjøs. Det har *alltid* vært forbundet med en god posjon frihet å kunne ferdes til sjøs, uten for mye rigide regler å forholde seg til. Men ettersom befolkningen øker, flere får god råd og antall båter på sjøen stiger, ser det ut til å bli behov for litt strammere tøler:

- obligatorisk båtførerprøve
- strengere alkoholbestemmelser

Hva mener du om dette?

torsdag 30. august 2007

Det gikk alltid et tog

men nå ser det ut til at togene stopper opp. Visstnok fordi det er for få lok-førere. Og det ble ledelsen *plutselig* klare over?

Er det andre grunner til at vi har mye trøbbel med togene i dette landet?

Mon tro om dette gir grunnlag for prinsippielle refleksjoner. Hittil har man ment at det offentlige skal ha ansvar for å finansiere og drifte infrastruktur i landet. Når det gjelder telefonselskaper og strøm, er det åpnet opp for kommersielle aktører. De fleste opplever at tilbydet dermed utvides og blir billigere.

Er det noen god grunn til at staten skal drifte jernbanen, eller kan vi innføre mer konkurranse? Flytoget er jo faktisk er kommersielt selskap; som tjener penger, går presist og hyppig, og er rene. I tillegg er det konduktører og servicepersonell.

Er dette svaret - mer konkurranse i jernbanen?

Oppdatert:
Forslaget er nå lansert, se VG. Der kan du også stemme ja/nei til konkurranseutsetting i jernbanen.

Ikke mobb kameraten min

Jevnlig dras det i gang anti-mobbe kampanjer. Det er jo bra. Det som er synd er at det er nødvendig. Sist ut i rekken nå, er lærere, som det nå avdekkes mobbes mye av elevene. Det er faktisk litt værre enn som så - de blir drapstruet på Facebook. Ikke greit. Og det er ikke lenge siden ambulansesjåfører rundt om i landet ble trakassert og hindret i å gjøre jobben sin fordi mange var rasende på de to som var i Sofienbergparken.

Er det i det hele tatt mulig å bli kvitt mobbing? Hva skal vi gjøre, og er dette noe som politikere må ta ansvar for? Eller ligger ansvaret andre steder?

Hva mener du?

onsdag 29. august 2007

Bløff om eldreomsorgen

Høyre er opptatt av kvalitet i omsorg, og mener at det er viktigst at jobben blir gjort best mulig enn hvem som gjør jobben. Dette har hittil vært et ideologisk skille mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Er dette nå i ferd med å endres, og vil AP nå støtte H i at det er greit å kunne benytte andre omsorgsalternativer enn den kommunale?

Høyer mener det finnes mange gode supplement til den offentlige eldreomsorgen, som bidrar til en bedre omsorg for de eldre. Nå er det imidlertid full forvirring om hva Ap mener. Statsministeren går til kamp mot private omsorgsløsninger, mens lokale arbeiderpartikandidatene gjør det motsatte. Blant dem er Oslos byrådkandidat Rune Gerhadsen. Han lover nå at ikke en eneste privat arbeidsplass innenfor den private omsorgen vil bli fjernet om han kommer til makten.

Hva tenker du om dette? Hvorfor er det bra/galt å være opptatt av mer kvalitet i omsorgen uavhengig av hvem som gjør jobben?

Hva menes med heldagsskole

Tema er på dagsordenen, men det er ulike meninger om innholdet. Er det viktigste at barn har et sted å være, fordi mor og far er på jobb? Er det viktig at ungene lærer noe hele tiden: pedagogisk innhold? Er poenget nå å smelte sammen SFO med skolehverdagen - så kan man blant annet gjøre lekser under pedagogiske forhold?

Hva med ungers rett(?) og mulighet til å være barn i fri utfoldelse? Er det galt å boltre seg med egen fantasi i skog og mark, eller byjungelen for den saks skyld? Hvordan vil vi ha oppvekst til våre barn? Skal de ha en "pedagogisk riktig" ramme rundt hele oppveksten sin?

Hva mener du?

tirsdag 28. august 2007

Lyver bare litt

I nettdebatt på Dagbladet avslører Rune Gerhardsen deler av sitt sanne jeg.: "Jeg juger bare litt", refererer Dagbladet i overskriften.

Hm...han juger bare litt om eiendomsskatt, valgfrihet i skolen, private leverandører i eldreomsorgen, lovlig omsetning av narkotika.?

Jeg undres, hva snakker han (bare litt) sant om?

Kan ikke noe om politikk

Jeg leste en interessant post forrige dagen, om hvorfor politikere ikke svarer. God post og gode poeng, også fra mange av kommentatorene.

Jeg har lyst til å snu problemstillingen. Hvorfor er det så mange som sier "jeg kan ikke noe om politikk, det interesserer meg ikke, det bryr meg ikke". Og med det som begrunnelse avstår man fra å stemme og valgdeltakelsen går ned. Og for å skikkelig kline til med et superargument "alle politikere er dumme".

Vel, det å skjære alle over en kam er dumt, og jeg skal passe meg for det selv. Men altså: Kan ikke, bryr meg ikke? Tull tøys. Hverdagen er full av politikk og politiske beslutninger. Hverdagen er i tillegg også full av politisk debatt og samfunnsengasjement. Men det settes andre ord på det:
Trikken må bli billigere, bensien er for dyr. Taggingen på huset er stygt, den nye operaen ble jo pen. Vi må ha barnehageplass, sykehjemsplass.
Og jeg kan fortsette. I det uendelige tror jeg.

Men spørsmålet mitt står ubesvart. Hvorfor er det så mange som sier de ikke kan noe eller vet noe om politikk? Er det for å slippe å egentlig måtte ta ansvar - som velger? Eller er det andre grunner?

mandag 27. august 2007

Møllers tran og fargeblindhet

Noen slipper jommen lett unna med alt de sier.

Jeg tok for mye møllers tran. Jeg var visst fargeblind. 20 milliarder rett i lomma til de rederne...eh skattelette??

Noen som bryr seg..??

Valgets 10 løfter

Høyres 10 løfter

* Høyre vil sikre god økonomistyring gjennom effektiv bruk av ressursene i kommunen. Det sikrer både gode tjenester og et lavest mulig nivå på de kommunale avgiftene. Høyre vil dessuten arbeide imot innføring av kommunal eiendomsskatt, og at den skal trappes ned og helst avvikles i kommuner som i dag krever den inn.

* Lærerne skal få merkbar økning i tilbudet om etter- og videreutdanning.

* Foreldrene skal få innsyn i skolens resultater og utvikling.

* Leksehjelp og sommerskole skal styrke læring og kunnskap, gjerne i samarbeid med frivillige.

* Økt kvalitet i omsorgen gjennom et faglig løft for ansatte, samt tiltak for økt rekruttering.

* Økt makt til den enkelte bruker innen omsorgen. Der det er mulig, vil Høyre sikre den enkelte en til å velge hjelp fra andre enn kommunens egen tjeneste, men fortsatt på kommunens regning.

* Bruke de kommunale politivedtektene til å sikre at gater, torg og parker blir trygge fellesområder.

* Større satsing på kultur, viktig for å skape trygge, trivelige og levende lokalsamfunn. Styrke frivillighetssentralene.

* Utvikle flere «Ny sjanse»-prosjekter for unge som faller utenfor både på skolen og i arbeidslivet.

* Aktiv miljøpolitikk i kommunene. Styrket kollektivtrafikk, strengere utslippskrav til busser, offentlige bygg og den kommunale bilparken. Kommunene skal bruke elbiler, hybridbiler eller flexifuelbiler.

Synspunkter:

Skattelett til de rikeste fra Stoltenberg

Så har vi igjen fått bekreftelsen på de rødgrønnes omvendte Robind Hood politikk. Forleden år ga regjeringen tidenes skattelette til de aller aller rikeste - til kraftig kritikk fra LO. "Skattereformen skulle fullføres", var unnskyldningen. Jaha. Nå kommer fortsettelsen. AP vil nå gi 20 milliarder i lette til rederne.

Og inndekningen? Joda, eiendomsskatt - den rammer som kjent store som små, men de som merker den meste er de som sliter med å få økonomien til å gå rundt.

Dobbeltmoral?

Ønsket deltid

I helsevesenet er det mye deltid. Og i læreryrket er det mye bruk av midlertidige stillinger. Hvorfor??

Noen hevde at all deltid er fælt, mens andre bl.a. YS påpeker at det er en del sykepleiere som faktisk ønsker begrenset arbeidstid. Det har kanskje å gjøre med at arbeidstiden kan være litt "unormal" - natt, kveld, helg.

Når det gjelder lærerer sliter jeg med å forstå hvorfor det skal være så fryktelig vanskelig å få fast jobb. År etter år går mange på midlertidige kontrakter. Og må få seg jobb på nye skoler.

Hvorfor er det slik i disse bransjene? Er de for regulerte? Hva kan gjøres?

fredag 24. august 2007

Vinn tur til Cannes

Send inn en videosnutt som tar for seg konseptet 18-81! De beste snuttene premieres med en tur til reklamefilmfestivalen i Cannes eller en tur med en av Høyres internasjonale prosjekter.

Send inn din filmsnutt til politikk@hoyre.no

Får vite ALT om deg

I papirutgaven i dagens VG er det en artikke om hvordan USA krever tilgang til private data om flyreisende. Terrorfrykten gir stadig større adgang for storebror ser deg - i dette tilfellet Onkel Sam.

VG skriver:
En uskyldig flytur og vips: Amerikanske myndigheter vet alt om deg. Tilogmed sex-livet ditt. Hvem du delte seng med sist du sjekket inn på hotell? Var det den samme som på din forrige reise? Hvor ofte bytter du partner? Var det en dame eller mann denne gangen?
Svarene på dette skal tikke inn i databaser og lagres i 15 år. Dette er et resultat av avtale mellom USA og EU, som trer i kraft denne måneden.

Programbloggen har skrevet om personvern tidligere, og gjør det igjen. Dette går etter vår mening langt inn i den private sfæren - og er en utvikling vi er SVÆRT skeptisk til.

Er det virkelig helt i orden å skulle blottlegge hele sitt privatliv på denne måten? Uten å kunne kontrollere en gang hvordan personlige opplysninger brukes? Er dette den eneste måten å håndtere terror på?

Aaaaaaarg! Hva synes du?

torsdag 23. august 2007

Forskjellen i skolepolitikken

Ja, hvor er den? Valgfrihet og kampen for kunnskap i skolen er viktige skiller mellom Høyre, Ap og SV.

Om du skulle lure, vil Høyre ha frihet til å velge skole. Og økt satsing på kunnskap. Derfor vil Høyre også bruke penger på kunnskapsløft også for lærere - helt konkret en milliard kroner mer til etter- og videreutdanning over fire år. I tillegg foreslår Høyre dessuten 20.000 i avskriving på studielånnet for studenter som satser på lærerutdanningen.

Hva synes du om det?

eh..KOMMUNEvalg

Jeg lurer litt, hadde det vært en ide kanskje å starte en aksjon for kommunevalg?

Vi kan høre og leser om stadig flere som er oppgitt over hvor mye spalteplass som gis til rikspolitikere. Samtidig er det så mye spennende som skjer over hele landet - og hvor velgerne nå skal bestemme seg for hvordan lokalsamfunnet skal styres de neste 4 årene. For ikke å snakke om sakene: barnehager, eldreomsorg - er noe man avgjør lokalt. Men barnetrygd, størrelsen på pensjoner osv er det stortinget som bestemmer. Og de skal fortsatt sitte 2 år til.

Vel. Det er vel ikke annet å vente. Det er selvsagt vanskelig å lage store oppslag i avisene om lokale saker. Eller?

onsdag 22. august 2007

Snoking i mail

Hva mener vi om at sjefer snoker i ansattes e-post? Joda, svaret er vel umiddelbart opplagt, men jeg lurer på om det kan problematiseres. Som arbeidstakere er vi lønnet i arbeidstiden for å gjøre jobben vår. Og skal vel strengt tatt ikke drive med andre ting. Nå ligger det an til at noen firmaer vil stenge tilgang til f.eks Facebook i arbeidstiden - fordi mye av tid går til nettopp helt andre ting enn jobb.

Vel, tanken som egentlig er i hodet mitt, er: Vi har mange elektroniske hjelpemidler etterhvert og god anledning for mange til å benytte seg av dette til litt adspredelse i løpet av en arbeidsdag. Jeg tror strengt tatt det er greit (nødvendig) å kunne koble av litt i løpet av dagen. Man trenger litt avbrekk. Men når det gjelder e-post og internettaktivitet flyr tiden fort... Er det greit at arbeidsgiver prøver å begrense sånn aktivitet? Er dette i det hele tatt en problemstilling? Det blir fort et spørsmål om brudd på personvern og ytringsfrihet. Når sakene som mailes og skrives går fra å være et uskyldig *hei* til å bli nedrakking på kolleger eller sjefer eller spredning av fortrolig informasjon, blir situasjonen mer alvorlig.

Hva synes du?

tirsdag 21. august 2007

Omsorgsrevolusjon?

Servicebedriftenes landsforening har foretatt en undersøkelse knyttet til utvikling av omsorgstjenester, og sammenliknet Norge med andre land i Norden.

Konklusjonene er blant annet at: Norge inntar en klar jumboplass i Skandinavia når det gjelder grad av valgfrihet i omsorgssektoren.
Bare 2,1 prosent av landets kommuner har innført friere brukervalg i hjemmetjenestene. I Sverige er tilsvarende tall 9,3 prosent, altså mer enn det firedobbelte. I Danmark kan hele 74 prosent av kommunene tilby valgfrihet mellom minst en offentlig og en privat leverandør av hjemmehjelpstjenester.
Erfaringer:
I Danmark gjennomførte man i 2003 en stor brukervalgsreform. I dag er det knapt noen diskusjon i danske kommuner om å reversere frittvalg-reformen. For danskene har valgfrihet i omsorgssektoren langt på vei blitt en selvfølge.

I Sverige har mange kommuner gått langt i å innføre valgfrihetsmodeller i omsorgssektoren. Denne utviklingen startet med den borgerlige Bildt-regjeringens initiativer på begynnelsen av 1990-tallet, men har fortsatt også med sosialdemokratiske regjeringer. Også sosialdemokratisk styrte kommuner som Karlstad og Umeå har innført fritt brukervalg, med gode resultater.

Dette dreier seg om kvalitet i omsorgen. Og valgfrihet. Du kan lese mer om rapporten på her.

Hva mener du om dette?

Forelska i lærer'n

Ingen enkelt person er viktigere for våre barns læringslyst og utvikling enn læreren. Det finnes tusenvis av fantastiske lærere der ute, som står på hver eneste dag - til tross for at både lønn og arbeidsforhold kunne vært bedre.

Høyre vil:
-Utvide satsingen på lærerne med over én milliard kroner.
- Gjøre mer for å holde på den verdifulle kompetansen dagens reallærerne har. Vi må sørge for at det lønner seg å stå i arbeid generelt, men for realfagslærere spesielt. Vi kommer til å miste 1500 realfagslærere i den videregående skolen de nærmeste årene.
- Ha flere lærere og vi må gjøre mer for å holde på dem vi allerede har. Derfor har Høyre foreslått at lærerstudenter som fullfører utdanningen skal få ettergitt 20.000 kroner av studielånet sitt.
Hva synes du?

Bedre veier?

10 000 km med riksveier klassifiseres som dårlige eller svært dårlige i Norge. Erna Solberg ønsker en minstestandard på asfalt på alle norske veier.

Statens Vegvesen opplyser at 10 000 kilometer med riksveier klassifiseres som dårlige eller svært dårlige i Norge. På toppen av dette kommer tusenvis av kilometere som ligger innunder kommunenes og fylkeskommunes ansvar.

Et av problemene er at det bevilges for lite til vedlikehold.


Hva mener du?

mandag 20. august 2007

AP vil ha eiendomsskatt også i Oslo

En av få skatter som lokalpolitikere har myndighet over, er eiendomsskatten. Noen kommuner har dårlig råd, og bruker dette som inntektskilde til fellesskapet. Greit nok i og for seg, når det er åpent og ærlig at skatten innføres. Andre steder er noen opptatt av at det er dyrt å leve og bo, og derfor prøver man å gjøre boutgiftene så lave som mulig for vanlige folk. Det er tross alt de som hardest merker ekstraskatt på tusenvis av kroner i året.

Blant annet i Oslo er dette et tema. Lobby- og kommunikasjonsekspert Gerhardsen har fått med seg Oslo AP på å programfeste at de ikke vil foreslå selv å innføre skatten. Men de er ikke i mot den, det har de bekreftet ved alle budsjettforhandlinger de siste 12 årene. Dersom det blir rødgrønt flertall i Oslo, må AP samarbeide med SV. Og SV har programfestet at de vil innføre eiendomsskatten. Dermed kan AP for en gangs skyld holde løftet sitt. De foreslår ikke skatteøkningen selv, men tar med glede i mot og støtter SVs forslag.

Blir det rødt flertall i Oslo blir eiendomsskatten gjenninført, og det blir dyrere for folk flest i byen. Det er jo en snedig måte å gjennomføre politikken sin på. Hva syns du

Uro i skolen

Ulike undersøkelser avdekker at det er mye uro i skolen, som går på bekostning av undervisningstid til elevene. Dette kjenner vel i grunnen de fleste seg igjen i, men det kan virke som om dette er blitt et større problem. Nesten en hel skoledag i uka, forsvinner ti uro og tid på å falle til ro. Denne virkeligheten bekrefter også lederen av Norsk Lektorlag.

Høyre vil ha kunnskap i skolen. Elevene skal lære. Lederen av Lektorlaget mener det er viktig å at lærere har nok kompetanse - faglig autoritet gir ledelsesautoritet.

Høyre vil derfor satse mer på etterutdanning av lærere, og fortsatt økning av basisfagene. Hva mer tror/mener du bør gjøres?

Det er vel ikke greit at skoleuka i realiteten er 4 dager, mens den 5. dag brukes til å bråke?

fredag 17. august 2007

kollektivt drap?

Overskriften er i overkant dramatisk, ja, men les oppslag i vg.no om den sjikane som ambulansepersonell nå utsettes for. Dvs det er ikke bare snakk om sjikane, men regelrett obstruksjon av jobben de gjør. Ved utrykning teller ofte hvert sekund, dersom en pasient skal overleve eller ikke.

Nå er vi altså kommet i den situasjonen at mange, som sikkert ikke engang var tilstede i Sofienbergparken, er rasende på ambulansefolk og legevakta i sin alminnelighet. Så setter man seg til doms over tjenestefolk som ikke engang var tilstede. Resultat: Igjen går det ut over tredje person, og det kan stå om liv.

Er det grunn til mane til ettertanke? Er det virkelig så lett å løpe rasende etter en yrkesgruppe som du og jeg i neste øyeblikk kan være avhengig av for å overleve? Og kom ikke å fortell meg at den feilen de som var tilstede i Sofienbergparken gjorde, skal hefte ved resten av yrkesgruppen.

Satse på utdanning

Kunnskap i skolen.
Vi må satse på utdanning. Det er ikke godt nok *bare* å sende flest mulig elever og studenter inn i utdanningssystemet. Resultatene har vi sett over m a n g e år. Vi putter masse penger i systemet, men resultatene har ikke vært tilsvarende.

Skal vi trygge velferdssamfunnet fremover, må vi være best og utdanning. Det betyr en kunnskapssatsing som er mer enn den sosialistiske ”kumba - Ya skolen” - hvor lek og sosialt samvær står i sentrum. Den forrige regjeringen gjennomførte et kunnskapsløft i skolesystemet som fokuserte på innhold og krav som skal bedre læringsresultatene.

Det første den nye utdanningsministeren gjorde var å skifte navn til kunnskapsminister. Det neste han gjorde var å ta over ansvaret for barnehagene….. Det neste han gjorde var å fjerne kravet om annet fremmedspråk i grunnskolen, og det tredje var å fjerne minstekrav for å komme inn på lærerhøyskolene. Det må kunne kalles en flying start for en kunnskapsminister!

Høyre vil ha kunnskap i skolen, hva vil du?

Kommunalt selvstyre

Hvor mye selvbestemmelse vil vi egentlig ha? Det er jo et høyst relevant spørsmål nå som vi står foran kommune- og fylkestingsvalget.

Det lett å enes om at staten må ta seg av de "store tingene": Forsvar, utenrikspolitikk, riksveier, osv. Og at staten må ta ansvar for å få på plass felles rammebetingelser, lover og forskrifter.

Men vi foretrekker vel å kunne påvirke hverdagen vår mest mulig selv. Skole er en lovfestet rett, men kommunene har ansvar for å drifte. Hva med helsetilbudet? Sykehus og sykehjem? Det finnes nasjonal regler, men også dette driftes av kommunene. Dermed blir kommunene og du som velger, i stand til å prioritere mellom de ulike behovene som tross alt er forskjellig fra kommune til kommune. forskjellig i den forstand at befolkningen ikke er lik i alle kommuner.

I denne debatten er det også relevant å reise spørsmålet om kommunene er store nok til å håndtere de oppgavene de er pålagt, men den debatten lar jeg ligge nå.

Hva mener du bør bestemmes over/drives lokalt?

torsdag 16. august 2007

ja eller nei til eiendomsskatt

http://www.neitileiendomsskatt.no/

Hva mener du??

Wag the dog - Støre

Husker du filmen "wag the dog"? Om presidentvalgkampen i USA hvor den sittende presidenten sliter med oppsluningen og må skape kriser og få oppmerksomheten vekk fra innenrikspolitikken. Filmen fascinerte.

Jeg velger å ikke tro denne regjeringen gjør det samme, men likevel.... Regjeringens dyktigste statsråd - utenriksministeren - er flink til å få oppmerksomhet om utvalgte saker. Nå er Kina-strategien lansert med brask og bram. Midt i en kommunevalgkamp. Dem om det. (I bunn og grunn et spennende prosjekt!)

Det får meg til å tenke på forleden år. Da ble "Nordområdestrategien" lansert med enda mere pomp og prakt. Ambisjonene for nordområdene deler jeg langt på vei. Derfor sitter jeg nå og undrer meg over hvor stille det er på den fronten? Jeg tror ikke de har kastet strategien på båten, men det må være lov til å undres.

Utenrikspolitikk er spennende, selv om det ikke er aktuelt i tilknytning til årets valg. Men hvor er egentlig visjonene til regjeringa? Bortsett fra Solheims ambisjoner for å støtte sosialister i Sør-Amerika? Vi vet hva stortingspresidenten mener, og han tør å tenke stort. Dessverre gjør ikke partilederen eller andre i regjeringen det i samme grad.

hm...kanskje det er noe i det...wag the dog??

onsdag 15. august 2007

Nytt rødgrønt løftebrudd

Renta skulle ikke gå opp lovet de rødgrønne. Og hva har skjedd siden? Den har gått opp. Gang på gang. Og jommen økte den ikke igjen i dag: For to dager siden avslørte VGfølgende: Både under Stoltenbergs første regjering fra 2000-2001 og mens han er statsminister for de rødgrønne har Norges Bank bare gjort én ting med renten: Satt den opp.

Sukk. Dette er sørgelige greier.

Er økonomien ute av kontroll? Er det derfor sentralbanksjefen må rydde opp fordi Kristin og Jens ikke gjør jobben sin?

Dette er jo ikke bra: Høy rente er det mest usosiale som fins. Nå tar regjeringen penger fra unge med lån og gir til dem som har mest fra før. Dette rammer også velferden i de mange kommuner, fordi mange av dem har gjeld.

Er dette virkelig uproblematisk? Hva mener du?

Regjeringen lover ny avgift....eller?

I går var samferdselsminister Navarsete i alle debattkanaler hvor tema var rushtidsavgift. Det var ingen av lytterne som var i tvil om at samferdselsministeren ønsker å innføre en rushtidsavgift.

Dagen før var finansminister Kristin Halvorsen i alle Trondheims medier. Der fortalte hun henrykt at hun var for en innføring av rushtidsavgift i Trondheim.

I dag på partilederutspørringen av Jens Stoltenberg på NRK P2, uttalte derimot Stoltenberg at det ikke er fattet vedtak i regjeringen om innføring av en rushtidsavgift.

Hm..regjeringen har nok en gang skapt full forvirring om hva de mener om en sak. Velgerne har krav på et klart svar; ønsker statsministeren en rushtidsavgift eller ikke?

Hva mener du?


Oppdatert
SV-statsråd oppfordrer velgere til ikke å stemme AP - for å få innført avgiften. Sprekk blant de rødgrønne...?

Sykehjemkø

På nyhetene kan vi høre og lese at regjeringen ikke har oversikt over antall sykehjemsplasser i landet. Det er jo ikke bra.

Det de sikkert lett får tak i er nummeret på alle plassene de har lagt ned; i private institusjoner. Det har de nemlig gjort - helt i tråd med løftet sitt om at mest mulig skal bli offentlig i denne sektoren. Det er liksom ikke så nøye hva som blir gjort, men hvem som gjør det.

Jeg skal komme regjeringen litt i forsvar. Mange steder gjør kommuner om dobbeltrom til enkeltrom - det gir bedre livskvalitet for brukerne. Men det betyr at behov faktisk øker, hvilket vi nå ser: sykehuskøene stiger. Da hadde det vel vært lurt også å benytte seg av tilbudet fra private og ideelle (som jo i grunnen er private) organisasjoner - for at folk skal få det tilbudet de trenger. Det viktigste er vel at tilbudet finnes og at de som trenger hjelp får det? Og at det offentlige har ansvar for å finansiere tilbudet - om det så er en privat, ideell eller offentlig institusjon som utfører jobben?

Hva mener du? Er det viktigere hvem som gjør jobben, enn at den blir gjort?

tirsdag 14. august 2007

Solveig R + Erna S

Aftenposten Solveig Ruud koser seg med Erna Solbergs nettside. Dvs hun harselerer. Det er jo slikt de gjør. Kritisk journalistikk heter det visst.

Og det skal hun ha, hun har brukt tid og krefter på siden. I grunnen hyggelig med slik interesse. Noen gode poenger har hun også. Men hovedpoenget hennes er litt pussig. Det at høyrelederen har mottatt råd fra høyrefolk, nei det er visst teit.

I alle dager? Det er som på denne bloggen. Her detter det inn kommentarer fra alle kanter, men mange fra blåbloggere. Og det synes jeg ikke er rart. Og i en tid hvor alle sitter foran PC, er det jo mye kjappere å sende noen innspill på en nettside, enn de fleste andre måter. Mener Solveig at vi kanskje burde bruke snail-mail? Litt for å støtte opp om posten kanskje?

Vel. Solveig skal ha takk for omtalen. Flere kjenner nå til siden :-) Og neida, slapp av. Hun har ikke fått betalt - i allefall ikke av oss.

Noen barn er gule

For en stund siden ville kunnskapsministeren forby enkelte sanger i barneskolen. De var jo politisk ukorrekte - litt sånn kristent budskap nesten. Er det andre sanger som er like ukorrekte? Du husker den gamle (jeg sliter litt med å huske alle ordene):
Noen barn er gule, noen barn er......, men inni er vi like
Dette er ille, eller hva? Ja, for det blir vel nesten litt sånn rasistisk (litt som Tobjørn Egners sanger/historier): Gule, brune osv. Vi kan vel ikke si det om folk?

Skal jeg være helt ærlig så plager ikke det meg så mye. Vi er forskjellig og det kan vel ikke være galt å si. Men det er en strofe jeg lurer litt på: "inni er vi like". Det er jo litt sånn sosialistisk schvung over det. Da tenker jeg ikke på hjerte, nyrer og kroppens oppbygging, men det som er inni hodene. Meninger og standpunkter. Vi er individer. Vi er selvstendige. Og vi er ikke like. Det er jo det som skaper mangfoldet vi lever i.

Vel. Jeg har ikke tenkt til å foreslå at sangen skal forbys. Også den en del av kulturarven vår.

Hva tenker du?

mandag 13. august 2007

Færre realfagslærere

Mandag Morgen skriver i dag om realfagskrisen i Norge. 40% av skolene mangler en plan for å styrke realfagskompetansen. Lenger ut i artikkelen kan vi lese: "
Flertallet at skolelederne mener de kan nå målene i regjeringens realfagssatsing på sin skole"...
Det er jo fristende å undre seg høylytt over at det faktisk er krise i realfagsrekrutteringen samtidig som skolen mener man når regjeringens mål. eh. På den annen side; dette er vel egentlig litt for viktig til å bare tulle med.

Vil vi ha kunnskap i skolen, er det viktig å satse på basisfagene. Men det forutsetter uansett at vi har gode nok lærere. I alle disipliner.

Høyre ønsker blant annet å satse mer på etter- og videreutdanning av lærere og styrke basisfag som norsk og mattematikk. Og under kunskapsløftet ble det igangsatt prosjekter for å øke interessen for realfag.

Hva bør man gjøre?

Tillitsmann

Når du velges i et lag, en forening, i et parti el. da er du tillitsmann/kvinne. Mye av dette dreier seg om frivillig innsats, og den fortjener respekt.

Det er åpenbart at sosialismen er i ferd med å få solid fotfeste i AP. Staten skal eie mer. Og dessuten skal ledere i staten betrakte seg som tillitsmenn.

Hva er det for noe? Er det ikke kraftig undervurdering av vanlige tillitsmenn og kvinner i det frivillige Norge? Det kan virke som om Stoltenberg ikke lenger mener at selskaper hvor staten er eier, skal driver bedriftsøkonomisk.

Jeg trodde den viktigste oppgaven for enhver bedrift var å drive fornuftig. For å sikre trygge og stabile arbeidsplasser, og derigjennom også skatteinntekter til landet. Men slik skal det visst ikke være.

Forøvrig registrerer jeg at næringsministeren foreløpig ikke mener noe om dette. Rødgrønn aktiv næringspolitikk = sosialisme?

Fjern sladden

Kunnskap er makt, heter det. Og vi skal jo være så opptatt av åpenhet om det meste i dette samfunnet. Bortsett fra de rødgrønne som vil hemmeligholde kunnskap om skolen. VG kan i dag avsløre at Høyre i Oslo og i andre kommuner gått i bresjen for å lage en egen informasjonsside om skoler.

Hensikten er ikke å skulle identifisere elver - selv om noen bruker det som skremseslargument. Alle opplysninger er anonyme. Hensikten er å få kunnskap om hvor gode skolene er, utfra en haug med kriterier. Så kan elevene velge seg til den beste skolen, samtidig som alle skolene kan konkurrere om å bli bedre.

Det er mulig man ikke liker konkurranse. Men det må vel være viktig å få en beste mulig skole for alle elver? Å hemmeligholde informasjon om skolers gode og dårlige sider - hvor lurt er det?

fredag 10. august 2007

Ikke lenger medlem

Ukeavisen ledelse kan fortelle at Eivind Reiten etter 30 år ikke lenger er medlem i SP.

Hm. Trenger vi å lure på hvorfor??

Valgfrihet i hjemmet

Alle er enig i at du selv skal få bestemme hvem du vil ha på besøk. Det skulle bare mangle vil du vel si.

Men hvorfor skal ikke dette gjelde de mest personlige ting også? Hjelp til intimvask. Hjelp til å rydde i skuffer og skap. Hjelp til å holde huset rent. Hjelp til å gjøre innkjøp.

Hvordan i all verden kan man være motstander av at folk bestemmer selv hvem som skal være hjemmehjelp og hjemmesykepleier?

Why?

torsdag 9. august 2007

18-81 kampanjen

Høyre har tillit til den enkelte persons evne til selv å ta ansvar og selv å ta valg. Derfor er 18-81 kampanjen lansert.

Den tar til motmæle mot dem som aksepterer at 18-åringer er myndige, men samtidig vil umyndiggjøre 81-åringer som vil ha frihet til å velge hvilke omsorgspersoner de vil ha i eget hus!

Dette er en kampanje som går i rette med dem som mener at 16-åringer ikke bør ha rett til fritt skolevalg. Det er en kampanje som skal forsvare foreldres rett til å velge omsorgsløsning for egne barn, enten dette er gjennom barnehage, eller gjennom nedsatt arbeidstid og hjelp fra besteforeldre og bruk av kontantstøtte.
Det er en kampanje for enkeltmennesket, den enkelte borger, den enkelte skoleelev, den enkelte forelder. Og det en kampanje mot dem som vil umyndiggjøre mennesker og innskrenke deres råderett og valgfrihet.

Åpenhet om skole

De er tre typer løgn: Hvit løgn, svart løgn og statistikk. NRK kan "avsløre" at noen Høyrestyrte kommuner bruker mindre penger på skole enn noen venstrestyrte kommuner. Fortsatt hører jeg ingen som snakker om resultater - eller forøvrig hvordan tallene er totalt (og ikke i 27 "tilfeldig" utvalgte kommuner).

Men saken er flott. Dette bør jo kunne bidra til at vi får full åpenhet i skolene, slik høyre vil. Hva er resultatene i skolene. Hvor er de gode lærerne, det gode læringsmiljøet og hvor får elevene kunnskap?

Høyre innførte skoleportalen for at foreldre og elever skulle kunne få informasjon om skolene. Dette stoppet regjeringen. De vil ha hemmelighold om resultater og om kunnskapsnivå og utvikling i skolene.

Kan vi nå håpe på mer engasjement om KUNNSKAP I SKOLEN?

mandag 6. august 2007

Vi som elsker Amerika

Dagens kronikk av Jagland i Aftenposten er verd å bruke litt tid på. Man kan være uenig og enig i mange saker, men det er bra synes jeg hvordan han balanserer og poengeterer hvor viktig Amerika fortsatt er for vesten og Norge. Og han trekker også frem andre gode poenger som står i litt kontrast til den politiske korrektheten på venstresiden som nærmest innebærer at alt som har med USA å gjøre, suger.

Så kan man i sitt stille sinn lure på om hva øvrige rødgrønne regjeringskolleger mener om Stortngspresidentens syn på USA..?

Første andre og tredje plass

Så fikk altså Reinås et tupp i baken og må ut av Hydro-styret. spørsmålet er hvem som er neste i rekka. Regjeringen setter alle krefter til på å skyve fra seg det ansvaret den faktisk har, og har Reiten i sikte. Og resten av Hydro-styret.

Når skal Andersen rake ryggen og ta det ansvaret han har hatt - hele tiden?

fredag 3. august 2007

Mer sensurering av nettet?

I følge nettavisen vil britiske lærere forby YouTube. Onsdag gikk britiske lærere i fellesskap ut og sa at de vil stenge brukerstyrte nettsteder som YouTube, Ratemyteacher og andre steder hvor skolebarn og lærere utsettes for sjikanering.

Ja, også YouTube og andre steder gir mulighet for sjikane. Men er svaret å stenge alt vi ikke liker fordi det kan misbrukes? Fortsatt er det folk som driver med telefonterror. Skal vi stenge alle telefoner av den grunn?

Også dette minner om et lettvint, men krampaktig rop etter et sterilt samfunn hvor alt er F U L L S T E N D I G perfekt. Litt som 1984 eller Brave New World. Hvor bøter tyter ut av veggen når du sier f... ops, skrev jeg virkelig det. Huff.

Men altså: Ja eller nei til sensur av YouTube mm. Hva synes du?

Kvalitet kan ikke måles

Høyre går til valg blant annet på kvalitet i omsorg. Fra venstresiden antydes det at kvalitet ikke kan måles.
Hygiene, omsorg, psykisk og fysisk stimuli. Individuelle planer. Mulighet for å stå opp og legge seg når man vil.
Disse tingene er dessverre ingen selvfølge mange steder. Burde man ikke kunne ha noen ambisjoner om dette og mere? Og dermed jobbe for økt kvalitet i omsorgen.

Hva mener du?

torsdag 2. august 2007

Skal netthandelen overvåkes?

UNESCO og Interpol ber norske myndigheter overvåke internett for å stanse ulovlig handel med kulturminner, kan vi nå lese på nrk.Det høres unektelig greit ut. Selvsagt skal ulovligheter bekjempes - og overvåkes.

Er det andre som ser dilemmaet her, og får en litt ugrei følelsen av enda et skritt mot overvåkingssamfunnet?

Hvordan i all verden skal man kunne overvåke ulovlig handel med kulturminner, uten samtidig overvåke alt annet? Er dette virkelig helt greit? Skal det settes grensr noen steder. Tror man at dem som driver ulovlig aktiviteter ikke vil finne måter å sno seg rundt dette på? Mens vanlige lovlydige borgere igjen skal måtte så inderlig vel tåle inngrep i eget personvern.

Stadig små udramatiske drypp....

Kvinnefiendtlig mannspanel?

Dagbladet har de siste dagene hatt flere artikler om "mannspanelet" til statsråd Bekkemellom. Det er i grunnen bra med et slikt panel dersom det bidrar til å bredde likestillingsdebatten og politikken i Norge.

Samtidig må det være lov til å undre seg litt. Nå har vi fått vite at ikke alle som opprinnelig sto oppført som medlemmer er det, men blås i den bagatellen. Oppriktig lurer jeg på følgende: I enhver annen sammenheng er det i utgangspunktet ikke greit å ekskludere ett av kjønnene. Men i denne sammenhengern er det tillatt. Er det riktig? Det har sine fordeler - debatten blir helt på mennenes premisser. Hadde det likevel vært en fordel også med mangfold også i det panelet? Betyr det forresten at statsråden selv ikke kan møte i sitt eget panel ettersom hun er kvinne?

Likestillingen er kommet langt i Norge, men det er fortsatt utfordringer. Og enkelte tar til orde for at menn i større grad må delta i debatten, ta mer ansvar og legge mer av premissene.

Politikkutviklingen og debatten er viktig. Hva mener du?

onsdag 1. august 2007

Aktiv næringspolitikk?

Aktiv prat og ingen handling. Dette er vel igrunnen oppsummeringen av regjeringens næringspolitikk. De siste dagers debatt om opsjonene i Hydro, avslører at tilogmed statsministeren sitter musestille og ikke gjør noe som helst; før pressen og opposisjonen tar tak.

"Vi er imot, men vi kan ikke gjøre noe". "Vi har sagt hva vi mener, men vi kan ikke gjøre noe". Du verden så mange bortforklaringer de kommer med. Og denne politikken kommer kort tid etter at næringsministeren viste handlekraft. Tidligere i år da han kjøpte aksjer av Kjell Inge Røkke. Litt synd bare at kursen falt dramatisk etterpå. Aktiv næringspolitikk er åpenbart å gi bort statens penger.

Jeg undres. Den forrige næringsministeren, innsatt av LO, måtte gå. Han var for lite aktiv. Er det kanskje slik at den aktive politikken består i tomme ord, men hyppig skifte av næringsmnistre?

Høyere fartsgrense - samferdsel

Nettavisen omtalte i går en undersøkelse gjort av et forsikringsselskap, om folks holdning til fart på veiene. Overskriften ble 1 av 4 vil ha lavere fart. Man kan jo spørre seg hvorfor overskriften ikke ble 3 av 4 vil ha høyere fart.

Vei og hastigheter er stadig tilbakevendende tema i norsk debatt, med god grunn. Det er en utfordring å kjøre gjennom landet vårt. Veiene er slett ikke gode mange steder. Men enkelte steder er veiene blitt veldig fine. Da synes noen det er rart at hastigheten ikke settes mer enn 90 - men noen få unntak. Det hindrer jo ikke folk i å kjøre fort av den grunn.

Men huff, jeg glemmer meg visst helt. I disse dager skal vi være opptatt av tog. Jeg synes tog er en behagelig måte å reise på. Så lenge det går dit jeg skal. Det er i grunnen mange sider av denne debatten. Hva mener du?